Ένοχος για τοκογλυφία κρίθηκε προχθές από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 43χρονος αρτοποιός από την Κάρπαθο, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη και χρηματικό πρόστιμο 7000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 43χρονος δάνεισε σε δύο αδέλφια που κατοικούν στην Κάρπαθο τον Ιούλιο του 2007 το ποσό των 40.000 ευρώ ως δάνειο για το οποίο με τους τόκους που φέρεται να ζητούσε έφθασε μερικούς μήνες μετά τις 141.000 ευρώ!

Χαρακτηριστικό είναι ότι, κατά τη διάρκεια των αλλεπάληλων «διευκολύνσεων» που παρείχε στους... δανειολήπτες, οι τόκοι έφτασαν τα 14.700 ευρώ για ένα μήνα.

Κατά την ακροαματική διαδικασία τόσο ο 43χρονος όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης αρνήθηκαν την κατηγορία όπως αυτή τους αποδίδεται.

Ο 43χρονος επεσήμανε ότι πράγματι δάνεισε χρήματα στα δύο αδέλφια, τα οποία και είχε την απαίτηση να του επιστρέψουν, όχι με υψηλούς τόκους όπως τον κατηγορούν αλλά ολόκληρα τα ποσά αφού περί αυτού πρόκειται.

Μάλιστα τονίστηκε από τους συνηγόρους του, πως κατά την ακροαματική διαδικασία «αποκαλύφθηκε» πως οι καταγγέλλοντες ουδέποτε κατέβαλαν στον πελάτη τους ούτε ένα ευρώ έστω από το αρχικό κεφάλαιο που τους είχε δανείσει.


Τελικά το δικαστήριο αξιολογώντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του έκρινε ένοχο τον 43χρονο για τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 6 ετών με την έφεση ωστόσο να έχει αναστέλλουσα δύναμη ενώ του επέβαλλε και χρηματικό πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ.

Ο 43χρονος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.