Πάνω από 20.000 κάτοικοι της Αθήνας στηρίζονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Αθηναίων, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης, παρουσιάζοντας την πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα για τις ευπαθείς ομάδες στην πόλη, καθώς και τις πρωτοβουλίες του δήμου για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αναφερόμενος στα στοιχεία της έρευνας, ο κ. Καμίνης σημείωσε πως στους άστεγους το 77% είναι άντρες, επί του συνόλου το 54% Έλληνες και το 46% αλλοδαποί, το 24% δεν έχει οικογένεια, το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι, ενώ το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα συσσίτια που προσφέρει το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων, το 73% από τους έλληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε και στην λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων στον Ξενώνα Φιλοξενίας στην Ομόνοια, όπου προσφέρεται ασφαλής διαμονή για την νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες, σημειώνοντας ότι οι πρώτοι άστεγοι, ένα ποσοστό 22%, εξέφρασαν τη διάθεση να στεγαστούν και εγκατέλειψαν τους δρόμους και ήδη φιλοξενήθηκαν στις διαθέσιμες κλίνες του ΚΥΑΔΑ, ενώ σε σταθερή βάση, δύο Ξενώνες Φιλοξενίας Αστέγων, παρέχουν μονιμότερη φιλοξενία σε 130 άστεγους και απόρους.