Στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας, αλλά και σε ζητήματα της Εκκλησίας αναφέρθηκε σε παρέμβασή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega»., ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλη πίεση. Η εκκλησία φροντίζει χιλιάδες ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν αυτή τη δύσκολη ώρα

Σε ερώτηση για την κρίση ο αρχιεπίσκοπος είπε ότι το θέμα είναι τι θα κάνουμε από δω και πέρα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και μίλησε για τη «μετάνοια».

«Μετάνοια σημαίνει, αλλάζω μυαλό, αλλάζω πορεία. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε: υπομονή, αγώνας, προσπάθεια, ενότητα. Και αυτή την κρίση θα την βγάλουμε και θα περάσουμε απέναντι από το ποτάμι» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος σε θέματα της εκκλησίας τόνισε ότι «σε περιοδους κρίσης πρέπει να σκεφτούμε να αλλάξουμε και τις δομές της εκκλησίας», καθώς, όπως είπε, «δεν μπορεί σε μια εποχή αλλαγών και ανακατάξεων η εκκλησία να μη δει τις εσωτερικές της δομές.

Επίσης, σχετικά με το διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας, ο κ.κ.Ιερώνυμος δήλωσε ότι «εμείς δεν θα ζητήσουμε ποτέ διαχωρισμό. Αν, όμως, το κράτος μας διώξει, δεν θα πεθάνουμε».

Για την εκκλησιαστική περιουσία, σημείωσε ότι «έχει έρθει η εποχή να είμαστε ανοιχτοί στις συζητήσεις, με όλα τα κόμματα αλλά και με όλους τους φορείς. Η περιουσία της εκκλησίας είναι συγκεκριμένη. Να δούμε ποια είναι αυτή περιουσία και πως όλα αυτά τα χρόνια έχει αξιοποιηθεί από το κράτος».