Ρεπορτάζ: Ντία Μούλου

Σοβαρά προβλήματα συνεχίζει να δημιουργεί στους φοιτητές η παρατεταμένη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια, οι οποίοι καλούνται να απογραφούν με την απειλή της αυτοδίκαιης αργίας.

Η προθεσμία του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική απογραφή στην ειδική πλατφόρμα άρχισε χθες και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, με τους διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Κρήτης, ΕΜΠ και ΑΠΘ να πρέπει να δηλώσουν τα τυπικά τους προσόντα, χρόνια προϋπηρεσίας, κλπ, ώστε να συμπληρωθεί η λίστα των 1.349 που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των διοικητικών είναι μικρό με το υπουργείο να φέρνει στη Βουλή τροπολογία, η οποία μετατρέπει την άρνηση απογραφής σε ειδικό πειθαρχικό αδίκημα. Στο υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι τελικά οι περισσότεροι θα απογραφούν, ενώ πολλοί δεν αποκλείεται να μπουν από μόνοι τους κατά προτεραιότητα στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, χωρίς να δηλώσουν τα προσόντα τους. 

Μάλιστα, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα δίνει τέτοια επιλογή, προκειμένου  να μην αντιμετωπίσουν (πέραν της διαθεσιμότητας) και νομικές συνέπειες όσοι δήλωσαν ψευδή προσόντα ή πτυχία για να προσληφθούν. 

«Είναι άδικο τα υπόλοιπα ιδρύματα να λειτουργούν κανονικά κι εμείς να μένουμε πίσω»

Λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, εκατοντάδες φοιτητές αν και σέβονται την απεργία είναι αντιμέτωποι με σειρά προβλημάτων. Οι συνέπειες είναι ακόμη μεγαλύτερες για τους πρωτοετείς φοιτητές, οι οποίοι δεν μπορούν να γραφτούν στις σχολές που πέρασαν, γι' αυτούς που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής τους ή γι' αυτούς που τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες για μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

«Αρχικά χάσαμε την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Επίσης, παιδιά που θέλουν να προλάβουν τις διορίες των μεταπτυχιακών αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Ακόμα, φοιτητές που δικαιούνται επίδομα, επειδή για παράδειγμα έχει πεθάνει ο πατέρας τους, δεν μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χάνοντας την ημέρα υποβολής της αίτησης», δηλώνει στο newpost η Γ. Φ., φοιτήτρια στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίο Αθηνών.

«Είναι άδικο τα υπόλοιπα ιδρύματα να λειτουργούν κανονικά κι εμείς να μένουμε πίσω. Από την άλλη, δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το σήμερα, γιατί εάν ανοίξουν τώρα τα πανεπιστήμια, αύριο και μεθαύριο δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν εργαστήρια και βιβλιοθήκες», συμπληρώνει. 

Η Β. Ρ., φοιτήτρια στο τελευταίο έτος της Νομικής στο Καποδιστριακό λέει: «Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φοιτητές επί πτυχίω, αφού δεν μπορούν να δώσουν τα τελευταία 2-3 μαθήματα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η ορκωμοσία τους. Πολλοί χάνουν και τις προθεσμίες για μεταπτυχιακά εδώ ή στο εξωτερικό, ενώ οι πρωτοετείς φοιτητές, που έχουν νοικιάσει σπίτια, ξοδεύουν πολλά χρήματα άσκοπα, αφού δεν μπορούν να γραφτούν στις σχολές που πέρασαν».

Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση για τον Α. Μ., ο οποίος προσπαθεί εδώ και καιρό να ολοκληρώσει τη μεταγραφή του από το τμήμα Κοινωνιολογίας Ρεθύμνου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο Τμημα «Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης -  Κατεύθυνση Πολιτικής Επιστήμης».

«Μέχρι την Τετάρτη δεν μπορούσα να κάνω εγγραφή, γιατί όσο δεν γινόταν η διαγραφή μου από το προηγούμενο τμήμα και δεν έπαιρνα το χαρτί διαγραφής, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μου έλεγε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι και να ξεπεράσει τον νόμο. Μετά από μία άρνηση της γραμματείας να με βοηθήσει και αφού πέρασαν αρκετές ημέρες και πλέον ήμουν εκπρόθεσμος, πήγα στη γραμματεία και μου είπαν να τους δώσω όλα μου τα χαρτιά (που ήταν έτοιμα περίπου ένα μήνα πριν), ενώ η εγγραφή μου θα εκκρεμμεί μέχρι να φέρω το χαρτί διαγραφής. Τότε μόνο θα ολοκληρωθεί κανονικά η διαδικασία», δηλώνει ο Α. Μ. στο newpost.

Ο ίδιος φοιτητής τονίζει ότι εξαιτίας του ότι δεν έχει πάσο, δεν έχει το δικαίωμα να τρώει στη λέσχη του πανεπιστημίου, να ταξιδεύει με έκπτωση ή να απολαμβάνει άλλες φοιτητικές προσφορές. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι φοιτητές των κλειστών ιδρυμάτων έχουν δημιουργήσει μια διαδικτυακή κίνηση με τίτλο «Κίνηση Φοιτητών για Ανοιχτές Σχολές», προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν την αντίθεση και τη δυσαρέσκειά τους.