Ποινή-σοκ επέβαλε δικαστήριο της Καλαμάτας στους τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους για εμπλοκή σε υπόθεση πλαστών και εικονικών τιμολογίων για παράνομη είσπραξη ΦΠΑ. 

Οι τρεις από τους πέντε καταδικάστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ένας ακόμη καταδικάστηκε σε 20 έτη.

Σύμφωνα με την  εφημερίδα, η υπόθεση ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια όταν ελεγκτές του ΣΔΟΕ- κατόπιν καταγγελιών και πληροφοριών- εντόπισαν 2 άτομα από την Αθήνα και ένα ακόμα από τη Θεσσαλονίκη, που φτάνοντας με ένα πολυτελές αυτοκίνητο, «σκόρπιζαν» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας πλαστά τιμολόγια, τα οποία χρησιμοποιούσαν αγρότες για να λαμβάνουν επιστροφές ΦΠΑ.

Από τους ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι το κύκλωμα είχε εκδώσει και διακινήσει τιμολόγια συνολικής αξίας 8,5 εκατ. ευρώ, ποσό μεγάλο αλλά όχι ασυνήθιστο εάν το συγκρίνει κανείς με αντίστοιχα ευρήματα άλλων ερευνών. Μόλις προχθές το ΣΔΟΕ ανακοίνωσε ότι μόνο στην περιοχή Αττικής οι έλεγχοι στο τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου αποκάλυψαν ότι 35 επιχειρήσεις έλαβαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια ύψους 40.300.700 ευρώ, με αποτέλεσμα να συμψηφίσουν ή να τους επιστραφεί Φ.Π.Α. Υψους 10.050.000 ευρώ, ενώ άλλες 25 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια 59.100.000 ευρώ προκειμένου να διευκολύνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής τους λήπτες των εικονικών τιμολογίων, ζημιώνοντας το Δημόσιο από διαφυγή Φ.Π.Α. Με 13.600.000 ευρώ.

Οι δικαστές φαίνεται, όμως, ότι έκριναν με διαφορετικά κριτήρια την υπόθεση της Καλαμάτας και καταδίκασαν τους 2 Αθηναίους και τον Θεσσαλονικιό σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ένας αγρότης με θερμοκήπια «έφαγε» 20 χρόνια επειδή πρόλαβε και επέστρεψε τον κλεμμένο ΦΠΑ. Ο 5ος του κατηγορητηρίου αθωώθηκε, αφού το δικαστήριο απέρριψε τη κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, με την οποία βαρυνόταν.