Επιμέλεια: Τιτίκα Ανουσάκη
 
Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση του τετράχρονου κοριτσιού που βρέθηκε σε καταυλισμό των τσιγγάνων και οι γονείς του οποίου πλέον αναζητούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Με δεδομένο πως στην Ελλάδα δεν έχει δηλωθεί κάποια εξαφάνιση κοριτσιού που να ταιριάζει με τα χαρακτηριστικά της μικρής Μαρίας οι έρευνες τώρα επεκτείνονται στο εξωτερικό, αφού έχει δοθεί σήμα ακόμα και στην Interpol ώστε να βρεθούν οι βιολογικοί γονείς και να διαλευκανθεί το μυστήριο. 
 
Οι φερόμενοι αθίγγανοι ως γονείς του κοριτσιού ωστόσο υποστηρίζουν μέσω του δικηγόρου τους ότι το κοριτσάκι ήταν ευτυχισμένο μαζί τους, το φρόντιζαν και το μεγάλωναν επειδή η φυσική του μητέρα δεν το ήθελε. Ωστόσο, η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται ιδαίτερα δύσπιστη σε αυτό το σενάριο και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα ακόμα και το εμπόριο βρεφών. Στην αναζήτηση των γονέων εστιάζουν μεταξύ άλλων οι αστυνομικές αρχές καθώς και οι υπηρεσίες του «Χαμόγελο του Παιδιού» όπου φιλοξενείται πλέον το 4χρονο κοριτσάκι που βρέθηκε σε καταυλισμό αθίγγανων στα Φάρσαλα.

 

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και σοβαρά με τις ενδείξεις για ένα καλοστημένο κύκλωμα από υπαλλήλους δήμων και γιατρούς να πληθαίνουν. Αναπάντητο ερώτημα βέβαια παραμένει το αν οι γονείς έδωσαν με τη θέλησή τους τη μικρή ή έπεσαν θύματα των αθίγγανων. Παράλληλα, αγνοούνται και τα υπόλοιπα ανήλικα της οικογένειας των αθίγγανων, για τα οποία δεν είναι ακόμη γνωστό αν είναι βιολογικά τους παιδιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρομά «γονείς» φώναζαν την 4χρονη Μαρία, ωστόσο τα πραγματικά της στοιχεία δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη όπως και η πραγματική ηλικία της γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι το πιστοποιητικό που έχουν στα χέρια τους οι αθίγγανοι από το δήμο Αθηναίων είναι πλαστό. 

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης πάντως ασχολούνται εκτενώς με την ιστορία του κοριτσιού και την πορεία των ερευνών ενώ από την πρώτη στιγμή συνέδεσαν την υπόθεση με αυτήν της μικρής Μαντλίν
 
 
Η βρετανική Independant αναρωτιέται στον τίτλο του σημερινού της άρθρου: «Εμπόριο ή απαγωγή; Η Ελλάδα προσπαθεί να ταυτοποιήσει το κορίτσι που βρέθηκε σε καταυλισμό τσιγγάνων».  Η εφημερίδα αναφέρεται στο «κυνήγι» των αρχών για να βρεθούν οι γονείς του ενώ επισημαίνει πως οι ελληνικές αρχές ζήτησαν ακόμα και τη συνδρομή της Interpol και διεθνών ομάδων που ασχολούνται με τις εξαφανίσεις και τις κακοποιήσεις παιδιών. 
 
 
Η επίσης βρετανική Telegraph παραθέτει μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του Προέδρου του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστα Γιαννόπουλου ο οποίος δηλώνει «σοκαρισμένος με το πόσο εύκολο είναι για κάποιους να εγγράψουν ένα παιδί στην οικογενειακή τους μερίδα. Θα πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος καθώς υπάρχουν και άλλα παιδιά που φέρονται να ανήκουν στην εν λόγω οικογένεια ωστόσο ποτέ δεν βρέθηκαν». 
 
 
Η Mirror αναφέρει στον τίτλο της: «Ποιο είναι το τετράχρονο ξανθό κορίτσι που βρέθηκε να ζει σε καταυλισμό Ρομά στην Ελλάδα;» ενώ επισημαίνει τις εκτιμήσεις της αστυνομίας πως το παιδί πιθανότατα να ανήκει σε κάποια οικογένεια από τη Βόρεια Ευρώπη
 
Και τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την υπόθεση με την εφημερίδα Figaro να γράφει πως «στην Ελλάδα βρέθηκε ένα κορίτσι που δεν ανήκει στην οικογένεια με την οποία ζούσε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία δήλωση εξαφάνισης στη χώρα για κορίτσι αυτής της ηλικίας για αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή ευρωπαϊκών οργανισμών». 
 
Η La Stampa αναφέρεται στη μεγάλη κινητοποίηση των ελληνικών αρχών και συμπληρώνει: «Έζησε με τους Ρομά, αλλά δεν είναι κόρη τους» ενώ η Corriere della Sera γράφει πως «στην Ελλάδα βρέθηκε ένα ξανθό κορίτσι σε καταυλισμό τσιγγάνων και έχει δοθεί σήμα διεθνώς για να ταυτοποιηθεί, καθώς το τεστ DNA απέδειξε πως οι «γονείς» με τους οποίους μεγάλωνε δεν ήταν οι βιολογικοί».