current views are: 1

19 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:52

Χωρίς ΧΥΤΑ η περιφέρεια «στέλνει» στην Αθήνα τα απορρίματά της

Τρίπολη, Πάτρα, Ερμιόνη, Αίγιο, Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζουν από την περασμένη Άνοιξη το σοβαρό πρόβλημα των σκουπιδιών: περισσότερες και από τους κατοίκους οι σακούλες απορριμάτων δεν έχουν… προορισμό.

Δημοσίευση 10:52’
αρθρο-newpost

Τρίπολη, Πάτρα, Ερμιόνη, Αίγιο, Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζουν από την περασμένη Άνοιξη το σοβαρό πρόβλημα των σκουπιδιών: περισσότερες και από τους κατοίκους οι σακούλες απορριμάτων δεν έχουν… προορισμό.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Τρίπολη, Πάτρα, Ερμιόνη, Αίγιο, Θεσσαλονίκη, αντιμετωπίζουν από την περασμένη Άνοιξη το σοβαρό πρόβλημα των σκουπιδιών: περισσότερες και από τους κατοίκους οι σακούλες απορριμάτων δεν έχουν… προορισμό.

Από τον Ιούλιο δόθηκε η λύση, τουλάχιστον για τις περιοχές της Πελοποννήσου: τα σκουπίδια «φιλοξενούνται» προσωρινά στο ΧΥΤΑ της Φυλής. Κι επειδή το «προσωρινά» τείνει να μετατραπεί σε μόνιμο, η διαμάχη των περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας με την περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ξεκινήσει. Οι περιφερειάρχες ζητούν παράταση, ο Γ. Σγουρός όμως, γνωρίζοντας το πρόβλημα που σε λίγο καιρό θα αντιμετωπίζει και η Αθήνα αντιστέκεται.

Η Πάτρα και οι γύρω περιοχές εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, ο οποίος όμως ήδη έχει κορεστεί και οι κάτοικοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποίησαν πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Σγουρός σε παλαιότερη υνεδρίαση του Συνδέσμου ανέφερε πως «Δεχτήκαμε τη διαπεριφερειακή μεταφορά των απορριμμάτων με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης για να μην υπάρξουν σοβαρά προβλήματα με τη δημόσια υγεία. Όμως είχαμε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για παραπάνω από έξι μήνες. Ούτε η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ μας το επιτρέπει και ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε να μετατραπεί ο ΧΥΤΑ Φυλής σε εθνικό ΧΥΤΑ που θα δέχεται τα απορρίμματα όλης της χώρας».

Εξήγησε ότι υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα που ορίζει τόσο η Κοινή Υπουργική Απόφαση όσο και η σύμβαση που έχει υπογραφεί και οι ποσότητες που πρέπει να μεταφερθούν ακόμα είναι πολύ μεγάλες, αφού λόγω διαφόρων καταστάσεων (απεργιών κλπ) δεν έχουν μεταφερθεί αρκετές ποσότητες μέχρι τώρα.

Όσο για τις περιπόθητες μόνιμες λύσεις, τη δημιουργία, δηλαδή, νέων ΧΥΤΑ στις περιοχές με το πρόβλημα, «σκαλώνουν» στις αντιδράσεις των κατοίκων.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν όλο το καλοκαίρι και προγραμματίζονται και για το επόμενο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Οιχαλίας, στην Κυπαρισσία. Οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία Μονάδας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στην περιοχή, που έχει προταθεί από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ.

Παρών σε πολλές από αυτές και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά.

Η συγκεκριμένη μονάδα στην Καλλιρρόη της Άνω Μεσσηνίας προβλέπεται να υποδέχεται και επεξεργάζεται τα σκουπίδια, από όλη την Μεσσηνία και από τους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας.

Την ίδια ώρα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και απειλές παραίτησης έλυσαν προσωρινά το θέμα των σκουπιδιών οι αντιδήμαρχοι της Ερμιονίδας. Η Ερμιονίδα δεματοποιεί τα σκουπίδια της αλλά δεν έχει που να τα πάει, ενώ δεν υπάρχουν χρήματα για να «νοικιάσει» χώρο σε χωματερή της Αττικής. Κατάφεραν να λάβουν 200.000 ευρώ από την Περιφέρεια για να τα στέλνουν στη χωματερή της Φυλής, όμως και η δική τους σύμβαση λήγει τους επόμενους μήνες.

Στο Αίγιο, δίνονται πραγματικές μάχες για να μην δημιουργηθεί ο προβλεπόμενος ΧΥΤΑ στην περιοχή Καμάρες. Οι κάτοικοι αντιδρούν σθεναρά και στη διάρκεια του καλοκαιριού σημειώθηκαν και μικροσυπλοκές με τα ΜΑΤ.

Στη Μακεδονία, πάλι, το αίτημα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι ακόμη πιο δραστικό: ζητούν να κλείσει ένας ΧΥΤΑ που ήδη λειτουργεί. Πρόκειται για τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για τον οποίο έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες ότι δεν πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της υγειονομικής ταφής, ενώ για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 63.000 ευρώ στο Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης.

Ο χειμώνας προβλέπεται… καυτός στις περιοχές αυτές, καθώς τα προβλήματα των σκουπιδιών, όπως είναι φυσικό, συνεχώς εντείνονται.


σχετικα αρθρα