Σε άμεση προτεραιότητα της  κυβέρνησης έχει μετατραπεί το μείζον πρόβλημα που ενδέχεται να προκύψει, ίσως και μέσα στην επόμενη χρονιά, με τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο όσον αφορά στο εφάπαξ τους, όσο και ως προς τις επικουρικές συντάξεις.

Αλλαγές δρομολογούνται και στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Αμεση προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας είναι να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό οι απώλειες για όσους συνταξιοδοτηθούν από τη νέα χρονιά. Επικρατεί η άποψη ότι για την αποτίμηση του βοηθήματος τα Ταμεία Πρόνοιας θα πρέπει πλέον να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα της τετραετίας και όχι του τρέχοντος έτους.

Ρύθμιση «φρένο» στις μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων προωθείται άμεσα, ώστε να περιοριστεί η έκταση των ανατροπών το 2014.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα υπολογίζεται από τη νέα χρονιά το βοήθημα θα βελτιωθεί, προκειμένου το κύμα φυγής από το Δημόσιο να μην «εξαφανίσει» το εφάπαξ του Δημοσίου.

Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση μέχρι το τέλος του έτους, καθώς από τη νέα χρονιά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ σε όλα τα ταμεία πρόνοιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι για το εφάπαξ του Δημοσίου προβλέπει να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα της τετραετίας και όχι του έτους.

Να λυθεί το ζήτημα του «κρυφού ελλείμματος» στο ΕΤΕΑ

Την ίδια ώρα όμως καταβάλλεται προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το αποκαλούμενο και «κρυφό έλλειμμα» στις επικουρικές συντάξεις και στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από εισφορές που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί σε άλλα Ταμεία!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ΕΤΕΑ χρωστά τις  εισφορές στα ταμεία πρόνοιας του  ιδιωτικού τομέα που έχουν  ενοποιηθεί στο ΤΑΠΙΤ και αν δεν αποδοθούν, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνουν μειώσεις στα εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων.

Συγκεκριμένα, το δίλημμα έχει ως εξής: Αν πληρωθούν τα 300 εκατ. ευρώ τότε το... ταμειακό πρόβλημα μεταφέρεται στις επικουρικές συντάξεις που δεν αποκλείεται να μειωθούν έως και κατά 25%.

Το πρόβλημα προέκυψε καθώς οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ), που  δικαιούνται εφάπαξ από τα ταμεία πρόνοιας των εμποροϋπαλλήλων, των  φαρμακοϋπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων  κ.α. πλήρωναν επί χρόνια την εισφορά της επικουρικής τους ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ-ΕΤΕΑΜ και νυν ΕΤΕΑ. Οι εισφορές αποδίδονταν με ενιαία πληρωμή από τους εργοδότες.

Στη συνέχεια όμως οι εισφορές για  εφάπαξ έπρεπε να διαχωριστούν και  να αποδοθούν στα επιμέρους Ταμεία. Αυτό όμως δεν γινόταν για χρόνια όπως δεν γίνεται ούτε και σήμερα. Το ΕΤΕΑ χρησιμοποιούσε τις εισφορές του εφάπαξ για να πληρώσει τις επικουρικές. Ταυτόχρονα το ΙΚΑ χρωστά στο ΕΤΕΑ ποσά από εισφορές του παρελθόντος, ενώ κάθε μήνα δανείζεται από το ενιαίο επικουρικό ταμείο για να πληρώνει συντάξεις.

Το πρόβλημα έχει οξυνθεί καθώς, τα 300 εκατ. ευρώ αν φύγουν από το ΕΤΕΑ θα προκαλέσουν αυτόματα μείωση συντάξεων, ενώ αν δεν αποδοθούν στο ΤΑΠΙΤ  θα προκαλέσουν μείωση στο εφάπαξ.