Γράφει η Ντία Μούλου 

Συνεχίζεται για έβδομη συνεχή εβδομάδα η απεργία διαρκείας των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, με αποτέλεσμα τα προβλήματα για την ακαδημαϊκή κοινότητα να παραμένουν και τους φοιτητές να βρίσκονται σε στάση αναμονής. Παράλληλα, την Τρίτη εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Παιδείας στους διοικητικούς υπαλλήλους, προκειμένου να απογραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Κρήτης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο αντιδρούν και ζητούν την άρση του μέτρου της διαθεσιμότητας. Παρόλο που το υπουργείο έχει ζητήσει να δηλώσουν τα στοιχεία τους (τυπικά προσόντα, χρόνια προϋπηρεσίας κλπ), ώστε να καταρτιστεί η λίστα των 1.349 που πρέπει να τεθούν στο καθεστώς, η πλειοψηφία των διοικητικών αρνείται να συμπληρώσει την ειδική πλατφόρμα. Το υπουργείο Παιδείας περνώντας στην αντεπίθεση, απαντά με τροπολογία, η οποία θα μετατρέπει την άρνηση απογραφής σε ειδικό πειθαρχικό αδίκημα, γεγονός που οξύνει το ήδη τεταμένο κλίμα.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Στη συνεδρίαση του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, αποφασίστηκε νέα πενθήμερη παράταση της απεργίας του κλάδου, ενώ όλοι οι παριστάμενοι δήλωσαν ότι δεν απογράφηκαν, ούτε θα απογραφούν στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών στη συνεδρίαση εισηγήθηκε να λειτουργήσει το ίδρυμα με διευρυμένο  προσωπικό ασφαλείας, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών. Ωστόσο, η εισήγηση δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία στη γενική συνέλευση των υπαλλήλων. Ο Σύλλογος έχει προτείνει ακόμη την επανεξέταση της εισήγησής του την προσεχή Τετάρτη σε περίπτωση «διώξεων με αργία, εισαγγελικών παρεμβάσεων, απεργοσπαστικών μηχανισμών, αστυνομικής επέμβασης, προπαγανδιστικών δηλώσεων ή διαρροών υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων».

Όσον αφορά στα υπόλοιπα ιδρύματα, οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο Πάτρας και το Αριστοτέλειο αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι διοικητικοί υπάλληλοι και των άλλων πέντε πανεπιστημίων που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή υπήρξαν δημοσιεύματα περί έναρξης των εγγραφών των πρωτοετών φοιτητών από την προσεχή Δευτέρα, κάτι που τελικά διέψευσε η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ).

Στην ανακοίνωσή της μάλιστα η ΟΔΠΤΕ έκανε λόγο για «απεργοσπαστικές ενέργειες που εντάσσονται στην ενορχηστρωμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης και διάσπασης των απεργών συναδέλφων για έξι εβδομάδες κόντρα στην αυθαιρεσία της κυβερνητικής εξουσίας». Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, Φραγκίσκος Βορτελινός, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «όταν βρισκόμαστε σε απεργιακή κινητοποίηση δεν μπορούμε να εκτελέσουμε επιλεκτικά κανένα υπηρεσιακό καθήκον αφού κάτι τέτοιο θα συνιστούσε σπάσιμο της απεργίας» και πρόσθεσε πως ως προσωπικό ασφαλείας νοούνται μόνο οι φύλακες των εγκαταστάσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, η ΟΔΠΤΕ είχε αποστείλει εξώδικο προς τους υπουργούς Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταγγέλοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να «λύσει» την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, «παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό το συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας», σημειώνοντας επίσης ότι είναι αδύνατη η συμπλήρωση των στοιχείων καθώς δεν υπάρχει πρόσβαση των υπαλλήλων στους υπηρεσιακούς τους φακέλους.

Στο μεταξύ, για προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης κάνουν λόγω οι πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ σε ανοιχτή τους επιστολή με αφορμή την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε, λόγω της άρνησης της διοίκησης του Ιδρύματος να αποστείλει τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων.

Τέλος, έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Συμβουλίου Διοίκησης του ιδρύματος, με τον Θεοδόση Πελεγρίνη να ζητά την παραίτηση του Συμβουλίου, επειδή «αντί να στοιχηθεί και να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου μας, ως όφειλε, υπονομεύει την προσπάθεια ενεργώντας ως υπερασπιστής - εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Παιδείας και δείχνοντας στη Πολιτεία το δρόμο της διαθεσιμότητας των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ που θα οδηγήσει στο κλείσιμό του».