Η Αχαΐα αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς των ερευνών για τον εντοπισμό κυκλωμάτων ρομά οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην εμπορία παιδιών και το στήσιμο φάμπρικας λήψης επιδομάτων.

Στον απόηχο της αποκάλυψης των όσων συνοδεύουν την ανεύρεση της μικρής Μαρίας η Δυτική Αχαΐα αποτελεί έναν από τους τόπους όπου η ΕΛ.ΑΣ. επικεντρώνει τις έρευνες.

Αναλυτικότερα:

Σε μητρόπολη των άγαμων μητέρων έχει αναδειχθεί ο δήμος της δυτικής Αχαΐας όπου στη σχετική λίστα με τις δικαιούχες επιδομάτων βρίσκονται εκατοντάδες γυναίκες της περιοχής.

Στη συντριπτικής τους πλειοψηφία, είναι τσιγγάνες οι οποίες παρόλο που περνάνε με τον αγαπημένο τους τα σκαλιά της εκκλησίας, στη συνέχεια δεν δηλώνουν το γάμο, με αποτέλεσμα αμέσως μόλις γεννήσουν να υποβάλλου δικαιολογητικά και να κατατάσσονται στην κατηγορία των άγαμων μητέρων.

Κύκλοι των αρμόδιων υπουργείων ήδη ερευνούν σε βάθος την υπόθεση και εξετάζουν το ενδεχόμενο, πίσω από αυτή τη βιομηχανία να κρύβονται και άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η περιοχή της Κάτω Αχαΐας, αναδεικνύονται σε "πρωταθλήτριες" μονογονεϊκών οικογενειών, με αποτέλεσμα για  το πρώτο παιδί να εισπράττετε ποσό που αντιστοιχεί στα 450 ευρώ και για κάθε ένα  που ακολουθεί να υπάρχει προσαύξηση 100 ευρώ.

Το φαινόμενο εντοπίζεται  πολύ περισσότερο σε νεαρά ζευγάρια  τσιγγάνων, τα οποία έχουν ενημερωθεί για τα οφέλη και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποκτούν πολλά παιδιά, εξασφαλίζουν ένα καλό επιπλέον εισόδημα.