Τα προβλήματά τους εξέθεσαν σήμερα στον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα, πρόεδροι κτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σύσκεψη που έγινε παρουσία περιφερειακών συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας.

Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί δεν έχουν δοθεί λύσεις στα προβλήματά τους όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις που λαμβάνουν, ενώ στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα προστίθενται και άλλα (για παράδειγμα, φορολόγηση των αγροτεμαχίων), που έχουν ως αποτέλεσμα δυσκολία στην επιβίωσή τους, γι' αυτό και αναζητούν άλλες ενασχολήσεις.

Εξάλλου, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να κατέλθουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τη συνάντηση που θα έχουν το προσεχές διάστημα στην Αθήνα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων επισήμαναν ότι το βασικό τους πρόβλημα εστιάζεται στη μη παροχή δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς και στη μη χορήγηση επιδοτήσεων ή ποσών μικρότερων απ' αυτά που τους αναλογούν, σε όσους κτηνοτρόφους οφείλουν, αλλά και στο γεγονός της φυγής των νέων ανθρώπων από τα χωριά, λόγω των αναρίθμητων προβλημάτων.

Ο αντιπεριφεριάρχης συμμερίστηκε τα προβλήματά τους, καθώς -όπως είπε- και ο ίδιος κατάγεται από αγροτική περιοχή και είναι γνώστης της κατάστασης. Διαπιστώνει, ανέφερε, σχεδόν σε καθημερινή βάση, τη συρρίκνωση των κοπαδιών και τον μεγάλο αριθμό των ακαλλιέργητων εκτάσεων που υπάρχουν και ζήτησε να είναι και αυτός μαζί τους στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε πως θα συντάξουν από κοινού υπόμνημα με τα αιτήματα και θα το αποστείλουν στους αρμόδιους υπουργούς.

Επιπλέον, τόνισε πως στην Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου έχουν ήδη προβεί σε βελτιωτικές κινήσεις των υποδομών για τους κτηνοτρόφους, όπως το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των ποιμνιοστασίων και των αγροτικών εγκαταστάσεων και η τοποθέτηση υδατοδεξαμενών σε περιοχές που δεν υπάρχει νερό, όπως στο Βάγγου Μεγαλόπολης, στο Δάρα και στη Λίμνη, στα Αγιωργίτικα, ενώ προχωρά και η κατασκευή δρόμων πρόσβασης προς τα ποιμνιοστάσια για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων.

Δήλωσε, τέλος, ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιθυμεί πάνω απ' όλα τη συνεργασία τους, γιατί στηρίζουν την οικονομία της περιφέρειας και θα είναι αρωγός σε ό,τι και αν κάνουν.