Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για το αδίκημα της παράβασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε βαθμό κακουργήματος , διέταξε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας, σε βάρος της δημοτικής Αρχής του Πύργου.

Είχε προηγηθεί το πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον χώρο Ποτόκι δίπλα από την κοίτη του ποταμού Αλφειού όπου είχε εγκατασταθεί ο δεματοποιητής και μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων σε δέματα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέβαλε για τον λόγο αυτό στον δήμο Πύργου πρόστιμο 22.000 ευρώ . Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος στην έκθεσή τους καταγράφουν τρείς σοβαρές παραβάσεις, δύο στο Ποτόκι και μια στην θέση Λέτρινα του Αγίου Ιωάννη.

Η πρώτη παράβαση αφορά στην λειτουργία της μονάδας δεματοποίησης και χώρου προσωρινής αποθήκευσης των δημοτικών στερεών απορριμμάτων χωρίς περιβαλλοντική άδεια.

Η δεύτερη παράβαση αφορά πλημμελή διαχείριση των υγρών αποβλήτων της ίδιας μονάδας δεματοποίησης . Συγκεκριμένα δεν δόθηκαν παρότι ζητήθηκαν, παραστατικά διάθεσης των υγρών αποβλήτων της μονάδας δεματοποίησης, τα οποία πρέπει να οδηγούνται για επεξαργασία, με αποτέλεσμα να μην τεκμηριώνεται η ασφαλής διαχείριση των υγρών αποβλήτων της μονάδας, που μπορούν να προκαλέσουν ρύπανση του εδάφους, των υπόγειων υδάτων και του παρακείμενου Αλφειού ποταμού.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν υπήρχε ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής των στραγγισμάτων από τα δεματοποιημένα στερεά απόβλητα με αποτέλεσμα την συλλογή στραγγισμάτων δίπλα στους σωρούς των δεματοποιημένων αποβλήτων, την πρόκληση λιμναζόντων υδάτων δυσοσμίας, την ρύπανση του εδάφους και την διακινδύνευση της ποιότητας των υπόγειων υδάτων και του Αλφειού. Η τρίτη παράβαση αναφέρει ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση στερεών αποβλήτων σε ΧΑΔΑ στην θέση Λέτρινα του τοπικού διαμερίσματος Αγίου Ιωάννη.