current views are: 1

22 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση17:36

Ερώτηση στο State Department για την μικρή Μαρία

Το θέμα της μικρής Μαρίας προβάλλουν και σήμερα τα αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα κατατέθηκε ερώτηση στο State Department. 

Δημοσίευση 17:36’
αρθρο-newpost

Το θέμα της μικρής Μαρίας προβάλλουν και σήμερα τα αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα κατατέθηκε ερώτηση στο State Department. 

Το θέμα της μικρής Μαρίας προβάλλουν και σήμερα τα αμερικανικά ΜΜΕ, ενώ ταυτόχρονα κατατέθηκε ερώτηση στο State Department. 

Συγκεκριμένα για την υπόθεση ρωτήθηκε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρί Χαρφ, η οποία τόνισε ότι δεν γνωρίζει καμία επαφή που να δείχνει ότι η μικρή είναι Αμερικανίδα και παρέπεμψε τον ερωτώντα στην ελληνική κυβέρνηση για οποιεσδήποτε πληροφορίες γι’ αυτό το θέμα, προσθέτοντας ότι αν έχει κάποια πληροφόρηση, θα ενημερώσει.

Αρκετοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, έντυπα και ιστοσελίδες στις ΗΠΑ ασχολούνται με το εν λόγω ζήτημα, επισημαίνοντας ιδιαίτερα πτυχές που έχουν σχέση με τα προβλήματα των Ρομά.

Η New York Times αναφέρεται στη δικαστική εντολή φυλάκισης του ζευγαριού Ρομά που κατηγορείται ότι απήγαγε τη μικρή Μαρία η οποία εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα σε καταυλισμό τσιγγάνων στα Φάρσαλα, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης «που πυροδότησε εικασίες για εμπόριο διακίνησης ατόμων και δίκτυα παράνομων υιοθεσιών», όπως σημειώνεται στην ανταπόκριση από την Αθήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η υπόθεση έρχεται σε μια περίοδο που αυξάνονται οι εντάσεις στην Ευρώπη σχετικά με την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά, καθώς λόγω της βαθύνουσας λιτότητας και της επίμονης ανεργίας σ’ ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, οι μειονότητες και οι μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα και μεγαλύτερες αρνητικές αντιδράσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Στο δημοσίευμα προβάλλεται επίσης δήλωση του Κ. Γιαννόπουλου, διευθυντή του «Χαμόγελου του Παιδιού» όπου φιλοξενείται η μικρή Μαρία, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για το τι συμβαίνει με τους Ρομά και την εκμετάλλευση των παιδιών στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των παιδιών που πέφτουν θύματα σε αντίστοιχες απάτες, διότι οι αρχές δεν ασχολούνται με το θέμα από φόβο ότι θα κατηγορηθούν για ρατσισμό.

Στην ανταπόκριση καταγράφεται επίσης δήλωση του επικεφαλής της κοινότητας Ρομά στα Φάρσαλα, Μπάμπη Δημητρίου, ότι οι βιολογικοί γονείς της μικρής είναι ένα ζευγάρι Βούλγαρων Ρομά που βρισκόταν στον καταυλισμό την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής, εκφράζοντας παράλληλα φόβους ότι η υπόθεση θα πυροδοτήσει διακρίσεις εναντίον των Ρομά στην Ελλάδα και αλλού.

Σε άλλες αναφορές σε ΜΜΕ τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει τους 10 εκατομμύρια Ρομά στην Ευρώπη ως «μια από τις πολυπληθέστερες και σε μειονεκτικότερη θέση μειονότητες της ηπείρου», σημειώνοντας διακρίσεις εναντίον τους στους τομείς εκπαίδευσης, απασχόλησης και στέγασης. Αναφέρεται επίσης ότι, σύμφωνα με την εδρεύουσα στο Λονδίνο οργάνωση Minority Rights Group, η κοινότητα των Ρομά στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στους 300.000, εκ των οποίων το 80% είναι αναλφάβητοι.