Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες για την υπόθεση της μικρής Μαρίας που εντοπίσθηκε στον καταυλισμό στα Φάρσαλα. Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. εστιάζονται σε νέα σημεία σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν νέες πτυχές της υπόθεσης.

Υψίστης σημασίας για την Αστυνομία είναι τα αποτελέσματα που αναμένονται από ανθρωπολόγους για την εθνικότητα της Μαρίας, ώστε οι έρευνες να γίνουν πιο στοχευμένες. Υπενθυμίζεται ότι η οδοντιατρική εξέταση έδειξε ότι η πραγματική ηλικίας του κοριτσιού είναι 5-6 ετών.

Το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. για τα κυκλώματα υιοθεσιών που μπορεί να κρύβονται πίσω από την υπόθεση παραμένει και για αυτό το λόγο εξετάζεται εξονυχιστικά το κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στον καταυλισμό στα Φάρσαλα και ανήκει στον υποτιθέμενο πατέρα της Μαρίας. Ταυτόχρονα, οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε συνεργασία με τις βουλγαρικές καθώς έρευνες πραγματοποιούνται και σε βουλγαρικούς καταυλισμούς, όπου η αγοραπωλησία βρεφών και οι παράνομες υιοθεσίες «ανθούν».

Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι η εν λόγω έρευνα θα καρποφορήσει σημαντικά αποτελέσματα και μέσω της άρσης απορρήτου η ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να διερευνήσει κλήσεις ακόμη και ενός χρόνου πριν. 

Τα χρονικά περιθώρια συντήρησης στις βάσεις δεδομένων πλέον επεκτάθηκαν μέχρι και 1 χρόνo και δύναται μέσω των λογαριασμών που διατηρούνται από τον πρώτο μήνα έκδοσης, οι αστυνομικοί να έχουν πρόσβαση σε όλες τις εξερχόμενες κλήσεις.

Επίσης, θα ερευνηθεί αν υπήρχαν κι άλλα κινητά στο παρελθόν που ανήκαν στο ζευγάρι των αθίγγανων από τα Φάρσαλα. Το ζήτημα πλέον είναι να διαπιστωθεί αν ο βούλγαρος διαμεσολαβητής από τον Αλμυρό Βόλου, ο οποίος υποστηρίζεται από τους «γονείς» της Μαρίας ότι έφερε το κοριτσάκι στον καταυλισμό, είναι υπαρκτό πρόσωπο και αν όντως σχετίζεται με το κορίτσι. Εξάλλου, το ζευγάρι των Ρομά διέθεσε στην ΕΛ.ΑΣ. τον αριθμό του τηλεφώνου του βούλγαρου, ωστόσο το κινητό διαπιστώθηκε ότι είναι ανεργό. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το bloko, ένας Αλβανός είχε χρησιμοποιήσει το ζευγάρι των Ρομά ως μάρτυρες για την έκδοση πλαστού δελτίου ταυτότητας πριν από ένα χρόνο στο αστυνομικό τμήμα του Τυρνάβου, ο οποίος και θα διερευνηθεί από την ΕΛ.ΑΣ.