current views are: 2

23 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση08:45

Υδροστρόβιλοι απειλούν τη χώρα – Η φύση «εκδικείται» και την Ελλάδα

«Καιρός να μάθετε να ζείτε με τα στοιχεία της φύσης» μας προειδοποιούν επιστήμονες από το Τορόντο του Καναδά.

Δημοσίευση 08:45’
αρθρο-newpost

«Καιρός να μάθετε να ζείτε με τα στοιχεία της φύσης» μας προειδοποιούν επιστήμονες από το Τορόντο του Καναδά.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

«Καιρός να μάθετε να ζείτε με τα στοιχεία της φύσης» μας προειδοποιούν επιστήμονες από το Τορόντο του Καναδά.

Η νέα απειλή για τις παραθαλάσσιες – κυρίως- περιοχές της χώρας, λέγεται «υδροστρόβιλος».

«Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, το γεωγραφικό τόξο, το οποίο περιλαμβάνει τα νησιά του Ιονίου και φτάνει έως και τις ακτές της βόρειας Κρήτης, αποτελεί το βασικό επίκεντρο εκδήλωσης του φαινομένου σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο», προειδοποιεί ο Καναδός μετεωρολόγος Γουέιντ Ζιλάγκι από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας των Υδροσιφώνων που εδρεύει στο Τορόντο.

Οι Έλληνες επιστήμονες, με τη σειρά τους, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα συμπεράσματα του συναδέλφου τους:

«Με παραξενεύει η βεβαιότητα των συναδέλφων για την αύξηση του αριθμού των υδροστρόβιλων στην Ελλάδα», λέει στο newpost ο μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Παραδέχεται, βέβαια, πως έχουμε τα τελευταία χρόνια περισσότερες αναφορές για τέτοια φαινόμενα, τα αποδίδει όμως «στην ευκολία που μας δίνει πια η τεχνολογία να τα αποτυπώσουμε. Όλοι κυκλοφορούμε με ένα κινητό με κάμερα στην τσέπη και καταγράφουμε ο,τι μας εντυπωσιάζει στη φύση», λέει χαρακτηριστικά.

Οι Καναδοί επιστήμονες, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επόμενα χρόνια: Αποδίδουν την έξαρση του φαινομένου στην κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη μορφολογία του Ιονίου, ειδικά στο σημείο που συναντά του Κρητικό πέλαγος.

Όπως εξηγούν: «Η περιοχή στην οποία καταγράφονται οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι είναι ανοιχτά της Σητείας. Μόνο για το 2013 έχουν καταγραφεί εκεί 18 υδροσίφωνες». Επιπλέον, τουλάχιστον 9 υδροστρόβιλοι έκαναν την εμφάνισή τους στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κέρκυρας, στα ανοιχτά της Ηλείας από την πλευρά της Κουρούτας, καθώς και στην περιοχή μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου».

«Οι περιοχές που αναφέρονται έχουν, είναι αλήθεια, αρκετούς ανεμοστρόβιλους και η Ηλεία είναι η περιοχή με τα πλέον έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι η πρώτη σε συχνότητα. Μου είναι δύσκολο, όμως, να πω με βεβαιότητα ότι έχουν αυξηθεί ή θα αυξηθούν στο μέλλον», λεει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Στην Κουρούτα Ηλείας, την οποία αναφέρουν οι Καναδοί ερευνητές, ο τελευταίος υδροστρόβιλος σημειώθηκε ακριβώς πριν από έναν μήνα, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013 και καταγράφηκε από κατοίκους στο εντυπωσιακό, πραγματικά, βίντεο που ακολουθεί.

 

 


σχετικα αρθρα