Ανοιχτή όλη τη νύχτα έως τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι θα παραμείνει η Βαρβάκειος Αγορά για την προμήθεια των σαρακοστιανών. Κανονικά θα λειτουργήσουν τη Καθαρά Δευτέρα οι λαϊκές αγορές.

Φθηνότερο κατά 4,32 % σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι, σύμφωνα με το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, τα 19 είδη του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας στοιχίζουν φέτος 118,41 ευρώ, ενώ πέρυσι στοίχιζαν 123,76 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές στα οπωροκηπευτικά παρουσιάζουν κατά μέσο όρο πτώση 10,74%, ενώ τα κατεψυγμένα θαλασσινά παρουσιάζουν πτώση κατά μέσο όρο 5,82% σε σχέση με πέρυσι.
Ο ταραμάς και τα υποπροϊόντα του μειώθηκε κατά μέσο όρο 11,23% ενώ ο χειροποίητος χαλβάς με γεύση κακάο ή βανίλια κατά μέσο όρο παραμένει στις ίδιες τιμές με πέρυσι.

Η τιμή στις ελιές Χαλκιδικής παρουσιάζει επίσης μείωση κατά μέσο όρο 5,81%, ενώ οι τιμές Καλαμών παρουσιάζουν αύξηση κατά 14,72%.

Ενδεικτικά, η τιμή για τις μεγάλες κατεψυγμένες γαρίδες το κιλό κατά μέσο κοστίζει 17,38 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι κόστιζε 21,69 ευρώ. Τα μεγάλα καταψυγμένα καλαμάρια κοστίζουν κατά μέσο όρο φέτος 6,58 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι κόστιζαν 6,87 ευρώ και τα κατεψυγμένα μεσαία χταπόδια (από 1,5 έως 2,5 κιλά) κοστίζουν κατά μέσο όρο 13,01 ευρώ το κιλό ενώ πέρυσι κόστιζαν κατά μέσο όρο 11,48 ευρώ.

Η τιμή της καθιερωμένης λαγάνας εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 2,50 ευρώ (750 γραμ.) στην ίδια τιμή με πέρυσι.

Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι στην αγορά υπάρχει επάρκεια αγαθών και επισημαίνει τέλος και ότι οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες του Υπουργείου θα εντατικοποιηθούν καθ΄ όλη την διάρκεια του τριημέρου, προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα αισχροκέρδειας, αλλά και να εξασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή.