Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Διαβιβάστηκε, προς εκτέλεση, στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ένταλμα σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε από τον Ανακριτή Λιβαδειάς Βοιωτίας, σε βάρος του καταζητούμενου Παλαιοκώστα Βασίλη του Λεωνίδα και της Γεωργίας, που γεννήθηκε το 1966 στο Μοσχόφυτο Τρικάλων.

Το ένταλμα σύλληψης αφορά στις κατηγορίες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας από κοινού και άλλα αδικήματα, που έλαβαν χώρα στις 6 Φεβρουαρίου 2011, στον οδικό άξονα Λιβαδειάς – Αράχοβας, κατά τη διάρκεια καταδίωξης αυτοκινήτου Audi A4 από αστυνομικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι, όταν οι δύο επιβαίνοντες ακινητοποίησαν το παραπάνω όχημα, ο ένας από αυτούς πυροβόλησε επανειλημμένα με Καλάσνικοφ με σκοπό να τραυματίσει θανάσιμα τους αστυνομικούς (βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 23 κάλυκες). Από την ένοπλη επίθεση τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

Η σχετική ποινική δικογραφία σχηματίστηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και στο πλαίσιο της προανάκρισης ταυτοποιήθηκε, ως ένας από τους επιβάτες, ο Β. Παλαιοκώστας.

Η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε στη δημοσιότητα επτά φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζεται το όχημα του Παλαιοκώστα. Υπάρχει ακόμα ένα άτομο που επέβαινε σε αυτό και δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν ο Παλαιοκώστας να έχει υποβληθεί σε πλαστικές και σε εμφύτευση μαλλιών ώστε να αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία, «Παρακαλούμε όποιος πολίτης γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 1014 και 10414 ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) [email protected] της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας».

Το χρονικό της συμπλοκής, η «εξαφάνιση» και το ένταλμα έπειτα από δύο χρόνια

Η ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε σήμερα ότι εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον Βασίλη Παλαιοκώστα αφού ταυτοποιήθηκε ότι συμμετείχε στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς κατά την καταδίωξη στη Λειβαδιά τον Φεβρουάριο του 2011 με τον τραυματισμό ενός αστυνομικού. Το εν λόγω ένταλμα έρχεται με καθυστέρηση δύο ετών καθώς τότε οι αστυνομικοί είχαν χάσει τα ίχνη του Παλαιοκώστα.

Τότε ήταν και η τελευταία τουλάχιστον «επίσημη» εμφάνιση του κακοποιού Β. Παλαιοκώστα. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, επέβαινε στο αυτοκίνητο μάρκας Αudi που είχε κλέψει στις 31 Δεκεμβρίου από την Εκάλη. Στο όχημα επέβαινε και ο άνδρας που απεικονίζεται στις φωτογραφίες και όταν επιχείρησαν να σταματήσουν το όχημα οι αστυνομικοί της Ασφαλείας Λιβαδειάς ο Παλαιοκώστας άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών τραυματίζοντας έναν από αυτούς. Εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο στην περιοχή της Χαιρώνειας και αφού επιβιβάστηκαν σε άλλο Ι.Χ. εξαφανίστηκαν.

Οι αστυνομικοί είχαν βρεί τότε στο αυτοκίνητο δύο ποτήρια καφέ και μία σακούλα από καφετέρια στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από τα βίντεο από τις κάμερες της καφετέριας όπου η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε την άφιξη και την αναχώρηση του κλεμμένου Audi από το πάρκινγκ αλλά και  το πρόσωπο που παρήγγειλε καφέ.