«Παράθυρο» για έξοδο στη σύνταξη στα 62, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης, θα ανοίξει τη νέα χρονιά στον ΟΓΑ με ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Όσοι έχουν λιγότερα έτη ασφάλισης, θα πάρουν σύνταξη στα 67, εφόσον θεμελίωσαν δικαίωμα, μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ειδικές διατάξεις ισχύουν για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012, που αποχωρούν στα 65. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς για να «κλειδώσει» το δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012, απαιτείται η συμπλήρωση 15ετίας και του ορίου ηλικίας (δηλαδή, του 65ου έτους).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως το Ταμείο των αγροτών χορηγεί σύνταξη σε περίπου 70.000 ανασφάλιστους υπερήλικες. Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια (υπολογίζεται πως κάθε χρόνο οι δικαιούχοι είναι 3.000 με 4.000 άτομα).

Από τα στοιχεία προκύπτει πως η μέση σύνταξη των αγροτών διαμορφώνεται στα 460 ευρώ. Το τελικό ποσό εξαρτάται από τις ασφαλιστικές κατηγορίες, που συνολικά είναι επτά. Η ετήσια εισφορά, ανάλογα με την κατηγορία, κυμαίνεται από 752,28 έως 1.633,8 ευρώ.

Όσον αφορά στις οφειλές προς τον ΟΓΑ, σε ισχύ είναι η ρύθμιση χρεών «Νέα Αρχή». Η ρύθμιση απευθύνεται σε 295.000 οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τα χρέη τους έως και σε 48 δόσεις.

Όσοι δεν ανταποκριθούν, απειλούνται με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και τις επιδοτήσεις.

Η τρόικα διαπίστωσε πως οι οφειλές των παραγωγών προς τον ΟΓΑ για ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ και ζητά η «μαύρη τρύπα» να καλυφθεί από τις επιδοτήσεις που θα λάβουν φέτος οι οφειλέτες αγρότες (με απευθείας παρακράτηση των χρημάτων).

Τέλος, ο ΟΓΑ χορηγεί και οικογενειακά επιδόματα σε δικαιούχους με τουλάχιστον ένα παιδί και χαμηλά εισοδήματα (ανεξαρτήτως του Ταμείου στο οποίο υπάγονται).

Φέτος, εφαρμόζεται, για πρώτη φορά, το νέο σύστημα και, μέχρι τώρα, έχουν καλυφθεί 500.000 οικογένειες.