Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Αυτό που συμβαίνει στη Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, όπως προέκυψε από το πόρισμα της απογραφής που διενήργησε ειδική επιτροπή, καταδεικνύει το «μπάχαλο» που επί σειρά ετών επικρατούσε στις υπηρεσίες του μεγαλύτερου ΟΤΑ της χώρας.

Έργα τέχνης «δανείζονταν» ή «φυγαδεύονταν» χωρίς παραστατικά, πότε για να κοσμήσουν γραφεία αντιδημάρχων, πότε για να επενδύσουν διάφορες εκδηλώσεις, πότε για να εκτεθούν στο κοινό. Ελλείψει καταγραφής... κάποια δεν γύρισαν πίσω ποτέ.

Ενδεικτικό της κακής οργάνωσης είναι το γεγονός ότι ενώ διαπιστώθηκε ότι λείπουν 40 έργα τέχνης, η δημοτική αρχή θεωρεί ότι λείπουν μόλις 18 καθώς τα υπόλοιπα.. έλειπαν πριν από το 1995!

Ακόμη πιο ενδεικτικό το γεγονός ότι η απογραφή έβγαλε και... περίσσευμα, αφού βρέθηκαν αρκετά έργα τέχνης που δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο της Πινακοθήκης.

«Τα 22 από τα 40 είχαν ορισθεί οριστικά απολεσθέντα από μια παλαιότερη απογραφή που είχε πραγματοποιηθεί το 1995», λέει στο newpost.gr η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νέλη Παπαχελά.

«Η τότε δημοτική αρχή είχε διατάξει ΕΔΕ η οποία διενεργήθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Η σημερινή απογραφή ανέβασε τον αριθμό των απολεσθέντων στα 40... συμπεραίνουμε ότι χάθηκαν τα 18».

Πώς όμως χάθηκαν έργα τέχνης αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, κάτω από τη μύτη δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων φύλαξης;

Η απάντηση είναι αφοπλιστική: «Δεν ξέρουμε».

Διάρρηξη στην πινακοθήκη δεν έγινε ποτέ «παρά μόνο μια ανεπιτυχής απόπειρα διάρρηξης κατά τη διάρκεια διενέργειας της απογραφής η οποία όμως δεν μας βάζει σε σκέψεις αφού... δεν πήραν τίποτα», λέει η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Η κυρία Παπαχελά τονίζει πως τώρα η δημοτική αρχή θα ζητήσει από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων να υποβάλλει μήνυση κατ' αγνώστων.

Όσο για τις υπηρεσίες φύλαξης του κτιρίου:

«Το κτίριο φυλάσσεται από υπαλλήλους ιδιωτικής εταιρείας σεκιούριτι. Ναι... πληρώνουμε ένα σεβαστό ποσό στην εταιρεία, όμως δεν θα τους κάνουμε μήνυση ούτε θα ζητήσουμε αποζημίωση αφού φαίνεται πως τα έργα δεν εκλάπησαν αλλά μετά από δανεισμούς ή μεταφορά προς διάφορες εκδηλώσεις... δεν βρήκαν το δρόμο της επιστροφής».