Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Την οργή των ιδιοκτητών ακινήτων έχει προκαλέσει το προσχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που δόθηκε σε διαβούλευση από το απόγευμα της Τετάρτης.

Ταυτόχρονα πυροδοτεί την αντίδραση των αγροτών που εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις και βγάζουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Μιλώντας στο newpost, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, δεν διστάζει να μιλήσει για έναν «φόρο-αρπακτικό» με τον οποίο οι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας καλούνται να «ρίχνουν ετησίως 4 δις ευρώ στον “Πίθο των Δαναίδων” που ονομάζεται Ελληνικό Δημόσιο».

«Παρότι φαίνεται ως δήθεν αναλογικός, ο προτεινόμενος ΕΝΦΑ έχει ενσωματωμένη όχι μόνον έντονη προοδευτικότητα, αλλά κυριολεκτικά αρπακτικότητα, ιδιαίτερα στα - σήμερα αζήτητα - οικόπεδα. Το "σταυρό του μαρτυρίου" εξακολουθεί να σηκώνει η αστική ακίνητη ιδιοκτησία», λέει ο Στράτος Παραδιάς.

Την ίδια ώρα, ο αγροτικός κόσμος «βράζει» και ετοιμάζεται να βγει στους δρόμους με τα τρακτέρ.

Ήδη οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας έχουν προαναγγείλλει για τις 6 Νοεμβρίου συλλαλητήριο - με τα τρακτέρ - στο κέντρο της Θεσσαλικής πόλης, ενώ ο πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων του νομού καλεί σε ανυπακοή:

«Ούτε ένα σεντς φόρος στους μικρομεσαίους αγρότες. Δεν θα περάσει αυτό ούτε με τη βία, ούτε με τα δικαστήρια, ούτε με τον αυταρχισμό. Δεν θα πληρώσουμε», λέει στο newpost ο Βαγγγέλης Μπούτας.

Τι προτείνουν οι ιδιοκτήτες

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε από την πρώτη στιγμή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, περιλαμβάνονται οι προτεινόμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ως εξής:

  • Τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα ακίνητα πρέπει να εξομοιωθούν με τα ημιτελή και να φορολογούνται με το 40% της φορολογικής επιβάρυνσης της οικείας ζώνης.
  • Οι φορολογικοί συντελεστές για τα οικόπεδα πρέπει να μειωθούν στο μισό από όσο προβλέπει το προσχέδιο, δεδομένου ότι επιβαρύνονται πέραν πάσης πραγματικότητας. Σε πολλά από αυτά ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ) πρέπει να μειωθεί στο επίπεδο του ισχύοντος Συντελεστή Δόμησης (ΣΔ) διότι στο λογισμικό του Ε9 έχει οριστεί αυθαίρετα και με απόλυτη αδιαφάνεια σε τιμή πολύ μεγαλύτερή του, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζεται η φορολογική επιβάρυνση.
  • Για τα κάθε είδους διατηρητέα και ιστορικά κτίρια να καθοριστεί μειωτικός συντελεστής 0,40.
  • Να αντικατασταθούν οι βεβαιώσεις των Δ.Ο.Υ. που ζητούνται για σύνταξη συμβολαίων ή άσκηση κάθε είδους αγωγών, με αυτόματα εκδιδόμενες βεβαιώσεις από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ., ιδιαίτερα για δίκες ασφαλιστικών μέτρων και αποβολής δύστροπων μισθωτών. Είναι δυνατόν για τέτοιες δίκες με μηνιαίο μίσθωμα π.χ. 200 ευρώ, να πρέπει ο ιδιοκτήτης - θύμα να εκλιπαρεί στις ουρές των εναπομεινασών Δ.Ο.Υ. για δύο βεβαιώσεις, εισοδήματος και Ενιαίου Φόρου;
  • Να διατηρεί το δικαίωμα μείωσης του φόρου σύμφωνα με τα καθοριζόμενα κριτήρια και όποιος φορολογούμενος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, προερχόμενες όμως από ανεξόφλητο ΦΑΠ, ΕΕΤΑ, και ΕΕΤΗΔΕ 2011-2013, από φόρους δηλαδή που βεβαιώθηκαν μέσα στο εφετεινό φορολογικό «τσουνάμι».
  • Να καθοριστεί ποσοστό έκπτωσης 10% σε όσους κατορθώσουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο, και όχι η προβλεπόμενη συμβολική έκπτωση 1,5%.
  • Να αναγνωριστεί επί τέλους το μονομερές δικαίωμα των φορολογουμένων, να εκχωρήσουν στο Δημόσιο ακίνητο πλήρους κυριότητάς τους κατά 100%, για την εξόφληση οφειλομένων φόρων ΕΝΦΑ, ΦΑΠ, ΕΕΤΑ και ΕΕΤΗΔΕ των ιδίων και των μελών της οικογενείας τους, ποσού άνω των 50.000€ για το οποίο προβλέπεται εκτός από πλειστηριασμό περιουσίας, και φυλάκιση τριών (3) ετών, αν αποδεδειγμένα στερούνται μετρητών Τυχόν υπερβάλλον ποσό να συμψηφίζεται με οφειλές φόρων των έως και δύο επομένων ετών.