Για 350.000 ασφαλισμένους που έχουν ήδη από τα τέλη του 2012 θεμελιώσει το δικαίωμα να λάβουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη όταν κλείσουν το προβλεπόμενο από τον νόμο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης χτυπά η καμπάνα του Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», πρόκειται για μητέρες ανήλικων τέκνων, εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει 35ετία, οι οποίοι φέρονται να κινδυνεύουν να παραμείνουν στην εργασία τους έως και 12 χρόνια παραπάνω προκειμένου να πάρουν πλήρη σύνταξη.

Κύκλοι της διοίκησης του ΙΚΑ ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δεν έχει τεθεί από το Ταμείο στην κυβέρνηση, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη τέτοια σενάρια εξετάζονται υπό την πίεση της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την πίεση της τρόικας για καθολική αύξηση του γενικού ορίου συντάξιμης ηλικίας στα 67 έτη φέρεται να εξετάζεται η κατάργηση της μεταβατικής περιόδου που δόθηκε στους λεγόμενους παλαιούς ασφαλισμένους και που επέτρεπε σε μητέρες ανήλικων τέκνων, σε εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και σε όσους έχουν συμπληρώσει 35ετία να βγαίνουν στη σύνταξη ακόμη και στην ηλικία των 55 ετών.

Αν αποφασιστεί η παρέμβαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα ασφαλισμένοι που ήδη έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα να βγουν τελικά στη σύνταξη έπειτα από 7 έως και 12 χρόνια.

Σύμφωνα πάντα με ττα «Νέα», εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου αυξάνοντας καθολικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μια 50χρονη μητέρα ανηλίκου με 25 χρόνια ασφάλισης που χρειαζόταν 5 χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί θα πρέπει πλέον να εργασθεί 17 χρόνια για να λάβει σύνταξη. Ακόμη, όσοι έχουν συμπληρώσει 35ετία την τριετία 2010-2012 και περίμεναν να λάβουν σύνταξη στα 58, στα 60 ή στα 62, θα πρέπει πλέον να περιμένουν έως τα 67 έτη.

Σήμερα οι μητέρες ανηλίκων μπορούν να πάρουν μειωμένη σύνταξη στο 55ο έτος ή πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος, εφόσον έχουν συμπληρώσει 5.500 ημέρες εργασίας μέχρι τις 31/12/2012. Οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, εφόσον είχαν τουλάχιστον 10.500 ημέρες ασφάλισης έως το τέλος του 2012 (εκ των οποίων οι 7.500 στο καθεστώς των βαρέων), θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους,.

Κατά πληροφορίες, στις σχετικές συζητήσεις έχουν εξεταστεί και οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στο Δημόσιο, καθώς με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις (Ν.3865) το όριο ηλικίας πρόωρης συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες ασφαλισμένους που συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011 διαμορφώθηκε στα 56 έτη. Σημειώνεται ότι από 1ης Ιανουαρίου 2013 και μετά όσοι ασφαλισμένοι του Δημοσίου συμπληρώσουν 25ετία λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη στα 62.