current views are: 1

25 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση09:31

Καταγγελίες για ρατσιστικό κρούσμα με «φόντο» την παρέλαση

Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα ρατσισμού με φόντο τις μαθητικές παρελάσεις είχαν καμφθεί ή τουλάχιστον περιοριστεί. 

Δημοσίευση 09:31’
αρθρο-newpost

Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα ρατσισμού με φόντο τις μαθητικές παρελάσεις είχαν καμφθεί ή τουλάχιστον περιοριστεί. 

Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα ρατσισμού με φόντο τις μαθητικές παρελάσεις είχαν καμφθεί ή τουλάχιστον περιοριστεί.

Στην Κρήτη όμως και μάλιστα σε μια περιοχή πολυπολιτισμική όπως είναι η Χερσόνησος λίγες ημέρες πριν από τη μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου δημιουργήθηκαν αντιδράσεις από γονείς και μαθητές όταν ανακοινώθηκε πως τη σημαία θα κρατήσει η αριστούχος μαθήτρια μεν αλλά αλβανικής καταγωγής δε. 

Όλα άρχισαν όταν έγιναν οι ανακοινώσεις. Όπως εξηγεί στο newpost ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου κ. Λάζαρος Μάρκου κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων στο σχολείο δημιουργήθηκαν αντιδράσεις μερίδας μαθητών στο άκουσμα πως η μαθήτρια από την Αλβανία θα είναι η σημαιοφόρος.

Σύμφωνα με τον νόμο τα κριτήρια είναι οι μαθητικές επιδόσεις και η διαγωγή. 

Η κοπέλα αλβανικής καταγωγής με ελληνική υπηκοότητα είναι η αριστούχος μαθήτρια και έτσι ανακοινώθηκε πως εκείνη θα κρατήσει τη σημαία. Ωστόσο αρκετοί μαθητές αντέδρασαν στην προοπτική αυτή με το θέμα να παίρνει διαστάσεις στη σχολική κοινότητα. 

Ο διευθυντής του σχολείου και ο σύλλογος διδασκόντων κάλεσαν τους μαθητές και τους γονείς ώστε να λυθεί το ζήτημα ενώ και το 15μελές κάλεσε τη μαθήτρια για να συζητήσουν.

Αρχικά μάλιστα η μαθήτρια δέχτηκε να υπαναχωρήσει και να μην κρατήσει τελικά τη σημαία ωστόσο έπειτα από παρέμβαση του Διευθυντή και με το σκεπτικό πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μεταφραστεί ως επιβράβευση ρατσιστικών συμπεριφορών, η μαθήτρια πείστηκε να εκπροσωπήσει το σχολείο της ως σημαιοφόρος. 

Το θέμα προς το παρόν έληξε εκεί αλλά όπως επισημαίνει στο newpost ο κ. Μάρκου «όσο το εκπαιδευτικό σύστημα είναι στεγνό και ανταγωνιστικό και δεν αφήνει περιθώρια ανάδειξης κριτικής σκέψης και γνώσης θα έχουμε αυτές τις παρενέργειες».  

 


σχετικα αρθρα