Η τραγική ιστορία με την «Οδύσσεια» της μικρής Μαρίας έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο τις τελευταίες ημέρες, αλλά έχει κινητοποιήσει και τις αρχές με τις έρευνες και τα αποτελέσματά τους να φέρουν στη δημοσιότητα ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το εμπόριο βρεφών στις χώρες της ΕΕ.

Όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», οι υποθέσεις είναι αναρίθμητες και έχουν τις ρίζες τους στα 14 ορφανοτροφεία και τις περίπου 80 ΜΚΟ που λειτουργούν στη Βουλγαρία με περισσότερα από 7.000 εγκαταλελειμμένα παιδιά να αναζητούν μια καλύτερη τύχη.

Ο καλύτερος «πελάτης» είναι οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που μαστίζονται από την υπογεννητικότητα και κυρίως η Ελλάδα όχι μόνο λόγω συνοριακής γειτνιάσης, αλλά και επειδή η χώρα μας κατατάσσεται στην 17η θέση σε ποσοστά υπογεννητικότητας εντός ΕΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από τις αρχές του 2000 διεξάγεται ένα αμείλικτο παζάρι βρεφών κάτω από τη μύτη των αρχών και της Ευρωπαίκής Ενωσης εν γένει όπου χιλιάδες βρέφη και μικρά παιδιά πωλούνται και αγοράζονται μέσω οργανωμένων κυκλωμάτων που δρουν και στις δύο χώρες.

Μάλιστα οι «έμποροι» κοστολογούν τα αγόρια στα 18.000 ευρώ, ενώ το κορίτσια ανάμεσα στα 12.000 – 15.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι οι τιμές έχουν αλλάξει ελάχιστα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ από τη συνολική τιμή συνήθως στη βιολογική μητέρα φθάνουν περίπου 3.000 ευρώ, αφού αφαιρεθούν οι αμοιβές όλων των μεσαζόντων.

Σε αυτό το τραγικό εμπόριο ανθρώπων πολλές σκοτεινές περιοχές της γειτονικής Βουλγαρίας παίζουν κεντρικό ρόλο, ενώ, όπως φάνηκε και από τα δεδομένα στην περίπτωση της μικρής Μαρίας, αρκετοί Ρομά εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις.

Οι βουλγαρικές αρχές επισήμως τους κυνηγούν για να περιορίσουν τις αγοραπωλησίες, ωστόσο, δεν κάνουν πολλά για να καταπολεμήσουν την εγκληματική δράση ορισμένων που επεκτείνεται σε διάφορες «εξυπηρετήσεις» για να ολοκληρωθεί η παράνομη υιοθεσία.

Ήδη από το 2011 ο τότε υπουργός Εξωτερικών Τβέταν Τσετάνοφ είχε ανακοινώσει την ύπαρξη ελληνοβουλγαρικού κυκλώματος που εμπλεκόταν στην αγοραπωλησία 14 βρεφών, ενώ, η εξάρθρωση του κυκλώματος είχε φέρει στο φως σοκαριστικές λεπτομέρειες για το πως παίρνουν με τη βία τα μωρά μετά τη γέννα.

Πάντως, τα κυκλώματα αυτά δεν φαίνονται να «ανθίζουν» μόνο στην Ελλάδα, καθώς και από τη Γαλλία, αντίστοιχη έρευνα είχε διαπιστώσει δεκάδες υποθέσεις παράνομων υιοθεσιών βρεφών από μια και μόνο περιοχή της Βουλγαρίας, την πόλη Πέστερα.