current views are: 1

27 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση07:09

Έως 15 Νοεμβρίου η αξιολόγηση σε φορείς 10 υπουργείων για διαθεσιμότητα και κινητικότητα

Επιστρέφει στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις στις αρχές Νοεμβρίου το κλιμάκιο της τρόικας για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στον Δημόσιο τομέα. 

Δημοσίευση 07:09’
αρθρο-newpost

Επιστρέφει στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις στις αρχές Νοεμβρίου το κλιμάκιο της τρόικας για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στον Δημόσιο τομέα. 

Επιστρέφει στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις στις αρχές Νοεμβρίου το κλιμάκιο της τρόικας για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στον Δημόσιο τομέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές μεταξύ άλλων ζητούν επίσπευση των 11.000 απολύσεων έως τον Φεβρουάριο του 2014, με την ελληνική πλευρά να προσπαθεί ακόμη να συμπληρώσει τη λίστα των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων που θα τροφοδοτήσουν τη «δεξαμενή» των απολύσεων έως το τέλος του 2013. 

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καθώς δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής απάντηση στα αιτήματα που είχε θέσει στην τρόικα, βάζει στο «στόχαστρο» τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου και τις Ανώνυμες Εταιρείες που χρηματοδοτούνται από την κεντρική διοίκηση, ώστε να προλάβει τις απαιτήσεις των δανειστών.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μεταξύ άλλων είχε ζητήσει να συμπεριληφθούν στις 15.000 απολύσεις, αυτές που θα προκύψουν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΛΒΟ), αλλά και από τους συμβασιούχους που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές.

Σκοπός της κυβέρνησης λοιπόν είναι να προχωρήσει όσο τον δυνατόν συντομότερα σε αξιολόγηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), χωρίς όμως να προκαλέσει σε αυτά ξαφνικό «θάνατο», όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ, προκειμένου να είναι έτοιμη για τη «μάχη» με την τρόικα.

Επιταχύνεται η αξιολόγηση σε φορείς δέκα υπουργείων

Σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, καλούνται έως τις 15 Νοεμβρίου δέκα υπουργεία να αξιολογήσουν τους φορείς και τις εταιρείες της αρμοδιότητάς τους και να καταθέσουν προτάσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Πολιτισμού, Υγείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιβάλλοντος.

Υπό αξιολόγηση θα τεθούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται από την κεντρική διοίκηση, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες θα αξιολογηθούν και οι υπόλοιπες εταιρίες και ΔΕΚΟ που ελέγχονται από το Δημόσιο. 

Τα βασικά σημεία της αξιολόγησης, μεταξύ άλλων, όπως ορίζονται από το έγγραφο, θα είναι ο καθορισμός πολιτικών, στόχων, αρμοδιοτήτων, που θα πρέπει να διατηρηθούν, να καταργηθούν ή να αποκεντρωθούν, ο προσδιορισμός των υπερστελεχωμένων- υποστελεχωμένων φορέων, η δυνατότητα ανακατανομής του προσωπικού (εντός ή εκτός φορέα), η βελτίωση των υπηρεσιών και αξιοποίηση πόρων κλπ.

Ποιοι φορείς μπαίνουν στην πρώτη «γραμμή» για απολύσεις

Στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν μπει 648 ΝΠΙΔ και οι Ανώνυμες Εταιρείες, όπου υπηρετούν συνολικά 43.626 υπάλληλοι. Να σημειωθεί ότι δίνεται προτεραιότητα στα ΔΠΙΔ που έχουν προσωπικό άνω των 30 ατόμων, τα οποία μπορεί να αποτελούν το 1/6 του συνόλου των ΝΠΙΔ, ωστόσο οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτά ξεπερνούν τους 27.000.

Από το υπουργείο Οικονομικών θα αξιολογηθούν 6 φορείς με 2.087 υπαλλήλους, από το υπουργείο Παιδείας 10 φορείς με 1.193 υπαλλήλους, από το υπουργείο Ανάπτυξης 7 φορείς με περίπου 1.500 υπαλλήλους, από το υπουργείο Πολιτισμού 6 φορείς με 783 υπαλλήλους, από το υπουργείο Υγείας 18 φορείς με περίπου 3.000 υπαλλήλους, από το υπουργείο Εργασίας 2 φορείς με πάνω από 280 υπαλλήλους, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 3 φορείς με 1.821 υπαλλήλους, από το υπουργείο Υποδομών 12 φορείς με 12.708 υπαλλήλους και από το υπουργείο Περιβάλλοντος 3 φορείς με 661 υπαλλήλους. 

Οι υπάλληλοι που βρίσκονται πιο κοντά στην πόρτα της εξόδου είναι αυτοί με χαμηλά προσόντα, όπως διοικητικοί υπάλληλοι, καθαρίστριες και φύλακες, ενώ από την αξιολόγηση θα εξαιρεθούν οι εταιρείες που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και είναι υπό αποκρατικοποίηση, καθώς και οι φορείς που έχουν συγχωνευθεί.

Ν.Μ.


σχετικα αρθρα