Την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ζήτησε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας προκειμένου, όπως αναφέρει σε επιστολή του στον αρμόδιο εισαγγελέα Ιωάννη Τέντε, "οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν προς πάσα κατεύθυνση τυχόν υπάρχουσες ποινικές ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις ιδιωτών και υπηρεσιακών παραγόντων που συνετέλεσαν στην έκθεση πολιτών σε κίνδυνο, με τον αποκλεισμό τους σε χαμηλές θερμοκρασίες".

Ο κ. Ρέππας έδωσε εντολή στους Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων να διερευνήσουν τι ακριβώς συνέβη και ζήτησε από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να διερευνήσει τις ευθύνες των πάσης φύσεως αρμοδίων υπαλλήλων του υπουργείου Υποδομών. Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Επίσης, ζήτησε από την Παραχωρησιούχο Κοινοπραξία "Νέα Οδός", το αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο που υπήρχε ενόψει κακοκαιρίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ήταν επαρκές και εάν εφαρμόστηκε. Παρόμοιο έγγραφο απεστάλη και προς τις άλλες Κοινοπραξίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις παραχώρησης για τα δικά τους επιχειρησιακά σχέδια σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο κ. Ρέππας, χαρακτηρίζει απαράδεκτα όσα διαδραματίστηκαν χθες με εγκλωβισμένους οδηγούς σε εθνική οδό, προσθέτοντας ότι οι συγκεκριμένες ενέργειές του στοχεύουν στο να διερευνηθούν οι αιτίες της αστοχίας των όποιων σχεδιασμών και να καταλογιστούν ευθύνες, αλλά και να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Όπως υπογραμμίζει ο υπουργός, η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου.

"Τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν, με τον πολύωρο εγκλωβισμό εκατοντάδων αυτοκινήτων και επιβατών εκτεθειμένων σε κίνδυνο, έδειξαν πως κάποιοι δεν έκαναν το καθήκον τους. Γι' αυτό αναζητούνται ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση και θα αποδοθούν", τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων, που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, σχετικά με τον εγκλωβισμό των αυτοκινήτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης.

"Όπως είναι γνωστό η διαχείριση, λειτουργία και ασφαλής κυκλοφορία στους αυτοκινητόδρομους που ανήκουν στην κατηγορία των παραχωρήσεων αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του κατά περίπτωση παραχωρησιούχου. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για την κακοκαιρία που εκδηλώθηκε με έντονη χιονόπτωση, έπρεπε να ληφθούν υπόψη ώστε οι υπεύθυνοι να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Άμεση ήταν η απάντηση της υπεύθυνης δημόσιων σχέσεων της κοινοπραξίας "Νέα Οδός" Φωτεινής Λάμπρου η οποία υποστήριξε ότι η εταιρεία κινητοποιήθηκε εγκαίρως για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σημειώθηκαν.

"Υπήρχε τη Δευτέρα μέγιστος κυκλοφοριακός φόρτος 12 χιλιάδων οχήματα ανά ώρα. Πάνω από 50 εκχιονιστικά ξεκίνησαν στις 4.30 το απόγευμα και έριξαν 50 τόνους αλάτι" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Λάμπρου, στις 6 το απόγευμα σημειώθηκε κορύφωση χιονόπτωσης, και λόγω χιονιού και αλατιού υπήρχε μείωση ταχύτητας γιατί πολλά οχήματα ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης είτε γιατί οι οδηγοί σταματούσαν για να βάλουν αλυσίδες. Κατά τις 8 το βράδυ, η "Νέα Οδός" σταμάτησε να παίρνει διόδια για να διευκολυνθεί η κίνηση των οχημάτων.

"Κλείσιμο και άνοιγμα δρόμου γίνεται μόνο σε συνεννόηση με την τροχαία" διευκρίνισε.

Tην ίδια ώρα, ομαλοποιήθηκε μετά τις 1.30 τη νύχτα, η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.

Δεν υπάρχουν προβλήματα στο κεντρικό εθνικό δίκτυο, σε αντίθεση με τα περιφερειακά δίκτυα, όπου παρατηρούνται αρκετά προβλήματα.

Στη Λαμία έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες άνθρωποι που εγκλωβίστηκαν χθες για πολλές ώρες στην εθνική οδό.

Οχήματα του δήμου Λαμίας, καθαρίζουν τους δρόμους της πόλης και ρίχνουν αλάτι στις κεντρικές αρτηρίες.

Στις οδούς Λαμίας - Άμφισσας, Λαμίας- Δομοκού και Λαμίας-Καρπενησίου, η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο στα Ι.Χ. και διεξάγεται μόνο με αλυσίδες.