current views are: 2

29 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση07:01

Βήμα – βήμα η διαδικασία για να λάβετε το επίδομα θέρμανσης

«Τρέχει», από το βράδυ της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου, η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013 – 2014. 

Δημοσίευση 07:01’
αρθρο-newpost

«Τρέχει», από το βράδυ της Παρασκευής 25 Οκτωβρίου, η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013 – 2014. 

«Τρέχει», από το βράδυ της Παρασκευής, η ηλεκτρονική υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο 2013 – 2014. 

Μέσω εφαρμογής του TAXISnet, οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις με τα στοιχεία τους, προκειμένου να τους καταβληθεί η προκαταβολή του 25% του επιδόματος και ολόκληρο το ποσό στη συνέχεια. 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών τα βήματα για το επίδομα έχουν ως εξής: 

1. Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο δικτυακό τόπο www.gsis.gr, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία:

– ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
– το ονοματεπώνυμό του,
– ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του,
– η ένδειξη εάν επιθυμεί προκαταβολή,
– ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
– ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
– η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
– αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
– τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
– η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
– τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)

2. Οι διαχειριστές της πολυκατοικίας ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

– τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,
– τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,
– τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,
– τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,
– το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

3. Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet , για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική αίτηση δηλώνουν, τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας.

Σημειώνεται πως στις περιπτώσεις που έχει αλλάξει κύρια κατοικία ο αιτών υποβάλλει νέα αίτηση ενώ δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (IBAN) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος. 

Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια περίοδο θέρμανσης.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο τα μέλη διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), υποχρεούνται στην υποβολή των φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης ενώ όλα τα συνδεόμενα με την υποβαλλόμενη αίτηση δικαιολογητικά φυλάσσονται υποχρεωτικά από τους ενδιαφερόμενους για διάστημα πέντε
ετών.

Πώς θα γίνεται η πληρωμή των δικαιούχων

Η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης διενεργείται μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων, εντός είκοσι ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του δικαιούχου. 

Ειδικότερα: 

α) Ποσό που ισούται με το 25% επί του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος θέρμανσης προκαταβάλλεται άπαξ ανά περίοδο χορήγησης κατ’ επιλογή του δικαιούχου

β) το υπόλοιπο του ποσού, που δικαιούται ο αιτών βάσει της πραγματοποιηθείσας αγοράς πετρελαίου θέρμανσης ή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν αιτήθηκε την προκαταβολή που προβλέπεται στην παραπάνω περίπτωση, καταβάλλεται, με την υποβολή των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη Διακίνησης Πετρελαίου Θέρμανσης.

Από τη διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δημιουργείται αναλυτική κατάσταση δικαιούχων σε ηλεκτρονική μορφή, με βάση τα στοιχεία του Μητρώου Δικαιούχων Επιδόματος Θέρμανσης, η οποία περιλαμβάνει τα πλήρη στοιχεία των δικαιούχων (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, Α.Φ.Μ.) τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού σε μορφή IBAN, το αντίστοιχο πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός και το δικαιούμενο ποσό επιδόματος.

Σε περίπτωση που το καταβαλλόμενο ποσό επιδόματος θέρμανσης υπολείπεται του δικαιούμενου λόγω περιορισμένης αγοράς ποσότητας πετρελαίου, το υπόλοιπο καταβάλλεται τμηματικά και κατ αναλογία με την πραγματοποίηση των επόμενων αγορών πετρελαίου θέρμανσης από τον δικαιούχο.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται επίσης πως το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να κατασχεθεί, δεν υπόκειται σε καμιά είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο. Το επίδομα είναι αφορολόγητο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Το επίδομα θέρμανσης ανέρχεται σε 35 λεπτά το λίτρο και κυμαίνεται από 210 έως και 1.050 ευρώ ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί ο φορολογούμενος

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ ( από 25.000 ευρώ πέρυσι), έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ (από 35.000 ευρώ πέρυσι) με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και μονογονεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 43.000 ευρώ, όταν υπάρχει ένα παιδί και προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

Όσον αφορά τα περιουσιακά κριτήρια δικαιούχοι είναι άγαμοι υπόχρεοι με έως 200.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας ( από 150.000 ευρώ), έγγαμοι με ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ ( από 200.000ευρώ), ενώ από το επίδομα θα εξαιρούνται όσοι έχουν στην κατοχή τους ΙΧ πάνω από 3.000 κυβικά εκατοστά ( από 2.000 κυβικά πέρυσι).

Το επίδομα ανά ζώνη

Ο υπολογισμός του επιδόματος γίνεται με βάση τις 4 ζώνες στις οποίες χωριστεί η χώρα και στις οποίες προβλέπονται διαφορετικά επίπεδα μέγιστης επιδοτούμενης κατανάλωσης με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες (από 5 έως 25 λίτρα ανά τετραγωνικό πρώτης κατοικίας με μέγιστο όριο τα 120 τ.μ).

Ετσι :

Στην πρώτη ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο , στη Β’ Ζώνη η επιδοτούμενη κατανάλωση είναι 15 λίτρα, στη Γ’ Ζώνη 8 λίτρα και στη Δ΄ Ζώνη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό.

Το ανώτατο ύψος επιδόματος είναι :

– 1.050 ευρώ στην Α’ Ζώνη (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία),

– 630 ευρώ στη Β’ Ζώνη (Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρου

– 336 ευρώ στη Γ’ Ζώνη (Αττική, Κόρινθος, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα)

 – 210 ευρώ στη Δ’ Ζώνη (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Κύθηρα, νησιά Σαρωνικού).

 

 


σχετικα αρθρα