Νέο σαρωτικό γύρο μέτρων σε συντάξεις και όρια συνταξιοδότησης, βλέπουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί του αντιθέτου. Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, θα περιέχει όλες τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να μην απαιτηθούν περικοπές συντάξεων και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, δεν πείθουν.

Παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ετοιμάζουν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων, την ερχόμενη Πέμπτη στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Πλατεία Κοτζιά), για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο που θέλει και πάλι τον πολίτη να πληρώνει το «μάρμαρο».

«Χωρίς αμφιβολία θα προχωρήσουν σε νέες περικοπές επικουρικών και κύριων συντάξεων. Είναι φανερό ότι έχουν αποφασίσει όχι μόνο να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, αλλά και να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις κονδυλίων από τις συντάξεις, τους μισθούς και την υγεία», υποστηρίζει κατηγορηματικά στο newpost.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμος Καμπούρης.

Οι περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που έχουν δει τις επικουρικές και κύριες συντάξεις τους να συρρικνώνονται την τελευταία διετία κατά 60% και 36% αντίστοιχα και να διαμορφώνεται για επτά στους δέκα σε επίπεδα κάτω των 600 ευρώ, ισχυρίζονται ότι «στόχος είναι η εξώθηση στην επαιτεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, κάνοντας λόγο για «αιθεροβάμονες, που πιστεύουν ότι δεν θα πάμε σε νέες μειώσεις». Μετρώντας ήδη μηνιαίες απώλειες το τελευταίο έτος, της τάξεως των 37 και 51 ευρώ, για παλαιούς και νέους συνταξιούχους αντίστοιχα, οι 345.000 συνταξιούχοι του Οργανισμού, φοβούνται ότι από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο για περαιτέρω φτωχοποίησή τους.

«Μας έχουν ξαναπεί στο παρελθόν ότι δεν θα πάρουν καινούρια μέτρα και τα πήραν. Δεν τους πιστεύω. Δυστυχώς είναι βέβαιο ότι η σύνταξη θα πάει στα 360 ευρώ, όπως προβλέπει τα πρώτο μνημόνιο», σχολιάζει στο newpost.gr και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μεταξία Στεκουλέα, εκτιμώντας ότι «αυτό που προανήγγειλαν για ψαλίδι στις πρόωρες συντάξεις, θα περάσει αδιαμφισβήτητα. Κι αν όχι αυτή τη φορά, σίγουρα την επόμενη. Εκεί όμως θα αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα, αφού θα εγκλωβίσουν πάρα πολλούς εργαζόμενους και τότε δεν θα μιλάμε για απαίτηση της Τρόικα για 12.000 απολύσεις, αλλά για 100.000».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας επιδίδεται στο –κατά τον κ. Βρούτση- δύσκολο εγχείρημα της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προσδοκώντας να εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της μαύρης τρύπας των ταμείων το 2014.

Τα 100 εκατομμύρια αναμένεται θα εξευρεθούν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών, μέτρο που θα ισχύσει από 1/12/2013. Επιπλέον, αναφορικά με τα προνοιακά επιδόματα, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, εκτός από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και ταυτοπροσωπεία και τέλος, επέκταση του προστίμου για μη δηλωμένη εργασία στα 10.000 ευρώ.