Ακόμα 1.270 εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα δουν την πόρτα της εξόδου πριν βγει το 2013, ώστε να συμπληρωθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε έπειτα από συνέδριο που συμμετείχε, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μια λεπτομερή αποτίμηση της θέσης με την οποία κατεβαίνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις την επόμενη εβδομάδα το θέμα της πρώτης φάσης της κινητικότητας θα κλείσει οριστικά ως προαπαιτούμενο για τη δόση του Ιουλίου, καθώς ο αριθμός των 12.500 θα έχει συμπληρωθεί από το υπουργείο παιδείας.

Ο υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης όμως επιφυλάχθηκε για το πότε θα καλυφθεί και η δεύτερη φάση των 12.500 απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, άνω των 3,4 δισ. συνολικά και η οποία σχετίζεται με το σύνολο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης τρόικας (άρα και με την κάλυψη του στόχου των απολύσεων και του δημοσιονομικού κενού). 

Tαυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε βέβαιος ότι οι αμυντικές βιομηχανίες οδεύουν προς λουκέτο και έχει θέσει ως προτεραιότητα να πείσει την τρόικα να περιλάβει τις επακόλουθες απολύσεις στην κάλυψη των 4.000 του 2014. Συγκεκριμένα ο στόχος θα καλυφθεί από 2000 άτομα που απολύθηκαν από την ΕΡΤ, 500 άτομα που αποχώρησαν από το δημόσιο για λόγους υγείας και 230 απομακρύνσεις λόγω πειθαρχικών υποθέσεων.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι η τρόικα θα πρέπει να δεχθεί και τις απομακρύνσεις λόγω της νομοθετικής ρύθμισης για τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων που παραμένουν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να συνδέσει την παράταση στο στόχο των επόμενων 12.500 της διαθεσιμότητας με ένα μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο δημόσιο, που όμως πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει επιστημονικά καθορισμένους στόχους συνδεδεμένους με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα απορρίπτει την ιδέα του ξαφνικού θανάτου στις δημόσιες υπηρεσίες ή οργανισμούς, εκτιμώντας ότι η ΕΡΤ ήταν η πρώτη και η τελευταία περίπτωση.