current views are: 1

30 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση07:29

Τι είναι οι ραγάδες και πώς αντιμετωπίζονται

Πολλές φορές οι ραγάδες ξεκινούν στη διάρκεια της εφηβείας, όταν βρισκόμαστε στο φουλ της ανάπτυξης.
 

Δημοσίευση 07:29’
αρθρο-newpost

Πολλές φορές οι ραγάδες ξεκινούν στη διάρκεια της εφηβείας, όταν βρισκόμαστε στο φουλ της ανάπτυξης.
 

Πολλές φορές οι ραγάδες ξεκινούν στη διάρκεια της εφηβείας, όταν βρισκόμαστε στο φουλ της ανάπτυξης. Η απότομη αύξηση ύψους, οι μεταβολές στο βάρος ευνοούν την εμφάνιση ραγάδων σε διάφορα σημεία του σώματος.

Ωστόσο, αυτές οι λεπτές και αντιαισθητικές γραμμώσεις μπορεί και να μην εμφανιστούν παρά μόνο αργότερα, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, έπειτα από μια ξαφνική αύξηση βάρους με αρκετά έξτρα κιλά ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης (το 90% των γυναικών εμφανίζουν ραγάδες ενώ είναι έγκυοι) ή ακόμη και ύστερα από χρόνια έντονης άσκησης.

Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ειδικά τώρα το καλοκαίρι, αφού με το μπρούντζινο χρώμα της επιδερμίδας διακρίνονται περισσότερο.

Παιχνίδια ορμονών

Οι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία των ρα­γάδων είναι πολλοί. Τον πρώτο λόγο όμως για τη δημιουργία τους τον έχουν οι ορμόνες στην περίοδο της εφηβείας και της εγκυμοσύνης. Οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους και η απότομη καθ’ ύψος α­νάπτυξη των παιδιών είναι ένας άλλος πολύ συνηθισμένος λόγος.

Ωστόσο, η δημιουργία των ραγάδων οφείλεται και στο είδος του δέρματος, το οποίο τελικά κληρονομείται από τους γονείς μας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ατροφική ουλή που δημιουργείται στα σημεία κατακερματισμού του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος.

Πού εμφανίζονται;

Εμφανίζονται οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει συσσώρευση λίπους (κοιλιά, μηροί, στήθος κ.λπ.). Στην αρχή έχουν χρώμα ροζ μοβ, με την πάροδο του χρόνου γίνονται λευκές. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι σε κάποιες περιπτώσει οι ραγάδες απαλύνονται μόνες τους, παίρνοντας το χρώμα του δέρματος. Ωστόσο, επειδή κανείς δεν μπορεί να επενδύει στην τύχη, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουμε τη θεραπεία, τόσο το καλύτερο. Όταν τις προλάβουμε όσο ακόμη είναι ερυθρές, το θετικό αποτέλεσμα είναι πιο βέβαιο.

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο ειδικές κρέμες αποτελούν την πρώτη, απλούστερη κι εντελώς απαραίτητη θεραπευτική λύση, όποια τελικά οδός κι αν ακολουθηθεί. Η χρήση τους γίνεται πρωί και βράδυ στις προβληματικές περιοχές για περισσότερο από έξι μήνες. Οι κρέμες δρουν περισσότερο προστατευτικά και δεν μπορούν να εξαλείψουν τον πρόβλημα Στόχος μας είναι η αναζωογόνηση της αναπλαστικής διαδικασίας του δέρματος, ώστε να επουλώσει τις περιοχές όπου υπάρχουν ραγάδες και απλά να βελτιώσει την εικόνα τους.

Δραστικές Αισθητικές Θεραπείες

Laser. Το laser δρα μέσω των ακτινών σε συγκεκριμένες περιοχές. Η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το πρόβλημα.

Πήλινγκ. Τα πήλινγκ, χημικά και μηχανικά με δερμοαπόξεση, έχουν στόχο την απομάκρυνση των επιφανειακών στιβάδων του δέρματος, ενθαρρύνοντας την ανακατασκευή του και την παραγωγή κολλαγόνου.

Μεσοθεραπεία. Η μεσοθεραπεία με και χωρίς βελόνα επεμβαίνει με ειδικούς αναπλαστικούς παράγοντες, οι οποίοι εγχέονται στο χόριο.

Ραδιοσυχνότητες. Πολύτιμη είναι και η θεραπεία με ραδιοσυχνότητα, η οποία αναδιαρθρώνει τις κολλαγόνες και ελαστικές ίνες και ενεργοποιεί τον ινοβλάστη για την παραγωγή τους.

Τέλος υπάρχει και η δυνατότητα της ιδιαίτερα επεμβατικής Θεραπευτικής προσέγγισης με δερμοαπόξεση συνδυασμένη με πήλινγκ.

Απαιτείται όμως μεγάλος χρόνος ανάρρωσης και υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας ουλών, γι’ αυτό και αυτές οι προσεγγίσεις σπάνια συνιστώνται από τους δερματολόγους.

Τι να περιμένετε

Οι θεραπείες γίνονται μεμονωμένες ή σε συνδυασμό, κάτι που θα κρίνει ο γιατρός ανάλογα με το πρόβλημα. «Το κύριο γνώρισμα τους όμως είναι ο μακρύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Χρειάζονται πάντα αρκετές συνεδρίες -πάνω από 8 με 10 για να έχουμε ορατό αποτέλεσμα. Συνήθως ακόμα και με τις δραστικές αυτές θεραπείες η αποκατάσταση δεν είναι ολοκληρωτική, αλλά έχουμε πολύ σημαντική μείωση του προβλήματος

Ειδικές συμβουλές για την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η πιο κρίσιμη για την εμφάνιση των ραγάδων. Η επιδερμίδα παραμένει τεντωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε κάποιες ίνες σπάνε. Η κληρονομικότητα παίζει κάποιο ρόλο στο αν είστε επιρρεπής ή όχι.

Αυτό σημαίνει ότι αν η μητέρα σας είχε ραγάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ενδεχομένως να είστε κι εσείς υποψήφια για την εμφάνιση τους.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε αυτή την πιθανότητα.

– Τρώτε υγιεινά ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή κατά τα πρότυπα της μεσογειακής, ενισχύοντας την με χαμηλές σε λιπαρά πρωτεΐνες.
– Φροντίστε να διατηρείτε το βάρος σας στα φυσιολογικά όρια που όρισε ο γιατρός. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα εξασφαλίσετε τη σωστή ανάπτυξη του μωρού, αλλά έχετε περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσετε ένα υγιές και ελαστικό δέρμα.
– Πίνετε αρκετό νερό. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για το σύνολο της υγείας αλλά και για την ανάπτυξη του μωρού σας. Και βεβαίως είναι ουσιαστική για την υγεία της επιδερμίδας.
– Πάρτε τις βιταμίνες σας ακολουθώντας κατά γράμμα τις συμβουλές του γιατρού.
– Κρατήστε το δέρμα σας ενυδατωμένο με τις ειδικές κρέμες, ξεκινώντας τη χρήση τους από το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και συνεχίζοντας μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του σώματος και την επιστροφή σας στα πρότερα κιλά (δηλαδή αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού).


σχετικα αρθρα