Κάθε πέρσι και καλύτερα, διαπιστώνουν ομόφωνα οι εμπλεκόμενοι στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, που βλέπουν την κίνηση της αγοράς να κατακρημνίζεται σε ποσοστό έως και 80%, την τελευταία διετία.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τις αιτήσεις επιδόματος θέρμανσης, την περασμένη Παρασκευή, δεν φαίνεται να έδωσε ώθηση στις παραγγελίες, οι οποίες προς το παρόν καταγράφουν περαιτέρω κάμψη 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Σημειώνεται ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης έχει ήδη κατακρημνιστεί από πέρσι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%,συγκριτικά με το 2011.

Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν μόνο να ποντάρουν στις άδειες δεξαμενές, αφού τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες, όσο και οι άδειες τσέπες των καταναλωτών, κρατάνε «παγωμένη» την αγορά.

«Τώρα που άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις, ελπίζουμε ότι θα κινηθεί η αγορά. Προς το παρόν βέβαια κινούμαστε σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, περίπου 10% συγκριτικά με πέρσι», υποστηρίζει στο newpost.gr ο Γιώργος Ασμάτογλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Η τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 0,95 ευρώ ανά λίτρο, συνυπολογίζοντας το επίδομα για όσους το δικαιούνται, σε συνάρτηση με τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες, δεν συγκινεί τους υποψήφιους αγοραστές, καθώς προς το παρόν μόλις 20.000 έχουν καταθέσει ηλεκτρονική αίτηση στην ΓΓΠΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, όσοι τελικά παραγγέλνουν, περιορίζονται σε μικρές ποσότητες, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 500-600 λίτρα.

«Όλα δείχνουν ότι φέτος θα δούμε μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση», εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Καλύτερες μέρες δεν διανύουν ούτε οι έμποροι εναλλακτικών μέσων θέρμανσης (καυσόξυλα, σόμπες, κλπ), καταλήγοντας στο κοινό συμπέρασμα: αν δεν κρυώσει ο κόσμος, δεν αγοράζει.

«Οι μέρες που τα νοικοκυριά ήταν προνοητικά και αγόραζαν ξύλα πριν βρέξει, για να είναι πιο ελαφριά έχουν περάσει ανεπιστρεπτί», σχολιάζει στο newpost.gr ο ιδιοκτήτης μάντρας καυσόξυλων, Παύλος Πέτρου, προσθέτοντας ότι «τα νοικοκυριά στράφηκαν στο τζάκι και τις ξυλόσομπες την πρώτη χρονιά εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω του σοκ. Από εκεί και μετά πεθαίνει και η δική μας αγορά».

Πάντως, σύμφωνα με νέα έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, τα νοικοκυριά, παραμένουν αγκιστρωμένα στο πετρέλαιο για την θέρμανση των κατοικιών τους. Συγκεκριμένα, επιλέγουν πετρέλαιο σε ποσοστό 63,8%, ηλεκτρικό ρεύμα σε ποσοστό 12,4%, βιομάζα, (δηλαδή καυσόξυλα, πέλλετ, κλπ) σε ποσοστό 12% και φυσικό αέριο 8,7%.