«Αυτί δεν ιδρώνει» στις υπηρεσίες του Δημοσίου, όπου ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να επικρατούν φαινόμενα λούφας και «ωχαδερφισμού», τα οποία μάλιστα επιχειρείται αδιακρίτως να δικαιολογηθούν από την έλλειψη προσωπικού.

Ενδεικτικός είναι ο Γολγοθάς φορολογούμενου, ο οποίος έμεινε να περιμένει μάταια στο ακουστικό του για να εξυπηρετηθεί για το απλούστερο των αιτημάτων, όπως καταγγέλθηκε σήμερα στο newpost.gr και αφορά την ιστορία μιας ξεχασμένης τσάντας, αν όχι και ξεχασμένης επαγγελματικής ευσυνειδησίας.

Τρίτη πρωί, ΟΑΕΕ Καλλιθέας. Πολίτης επισκέπτεται την υπηρεσία, προκειμένου να διευθετήσει προσωπική φορολογική υπόθεση. Αυτό που ακολουθεί δεν προκαλεί καμία πτώση από τα σύννεφα. Μπαλάκι από τον Άννα στον Καϊάφα, απαίτηση πλήθους εγγράφων τα οποία πρέπει να περιφερθούν σε διαφορετικά γραφεία, διαφορετικών ορόφων και κάπου πάνω στην παραζάλη της γραφειοκρατίας, μια τσάντα ξεχνιέται κάπου μέσα στην υπηρεσία.

Ο φορολογούμενος αποχωρεί και λίγο αργότερα, όταν συνειδητοποιεί το μέγιστο –για τα ελληνικά δεδομένα- ολίσθημα, επιχειρεί να ειδοποιήσει τηλεφωνικά κάποιον από τους εργαζόμενους να του φυλάξουν τα προσωπικά του αντικείμενα. Φευ, οι κλήσεις αναπάντητες.

«Τι κάνουμε που δεν σηκώνουν το τηλέφωνο; Οι υπάλληλοι είναι λίγοι», σχολιάζεται αφοπλιστικά στο newpost.gr από την διοίκηση του ΟΑΕΕ, δικαιολογώντας ουσιαστικά την απροθυμία των εργαζομένων να πράξουν το αυτονόητο: να απαντήσουν στις τηλεφωνικές κλήσεις των φορολογουμένων σε μια δημόσια υπηρεσία.

Η κακή σχέση των δημοσίων υπαλλήλων με το τηλέφωνο, είναι γενικευμένο φαινόμενο και αποδεικνύεται περίτρανα από το εν τέλει μεγαλόπνοο σχέδιο του newpost.gr να επιχειρήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τυχαίες υπηρεσίες, με βαθμό δυσκολίας «40’ πριν το σχόλασμα».

ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής, Τμήμα Παροχών Συντάξεων και ΙΚΑ Νέας Ιωνίας, Τμήμα Μητρώου: Η ιώβεια υπομονή θα εξαντληθεί, πριν κάποιος αποφασίσει να απαντήσει.

Πολεοδομία Μοσχάτου – Ταύρου, Υπηρεσία Δόμησης: Στον ένα και μοναδικό αριθμό –πιθανότατα τηλεφωνικό κέντρο- ο μονότονος ήχος κλήσης, ακολουθείται από την αυτόματη διακοπή της επικοινωνίας, αφού η γραμμή πέφτει.

ΟΓΑ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα στη Θεσσαλονίκη: Παρά την διευκρίνιση περί ωραρίου εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στην κρατική ηλεκτρονική ιστοσελίδα, η κλήση μένει αναπάντητη.

Συμπέρασμα: Ακόμη και για την απλούστερη συνδιαλλαγή του πολίτη με το σύστημα, αυτό παραμένει ισχυρό και αντιστέκεται στις όποιες κυβερνητικές προσπάθειες για τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Για του λόγου το αληθές, μια υπουργική προσπάθεια, θα πείσει…