Ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε αστυνομικά τμήματα της χώρας που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες.

Στο πλαίσιο της έρευνας έγιναν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε 104 Αστυνομικές Υπηρεσίες της Αττικής και της Περιφέρειας, ειδικότερα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, της Δυτικής Αττικής και της περιοχής του Πειραιά, όπου παρατηρείται αυξημένη εμπλοκή αστυνομικών σε περιστατικά ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς και ελέγχθηκαν 319 αστυνομικοί, 2 Λιμενικοί και 12 ιδιώτες. Σε 22 περιπτώσεις εφαρμόσθηκε η διαδικασία αυτοφώρου με την άμεση προσαγωγή στη δικαιοσύνη των υπαιτίων, από τους οποίους συνελήφθησαν, για διάφορα ποινικά αδικήματα - κυρίως για παραβάσεις της περί όπλων, περί λαθρεμπορίας, περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ναρκωτικών νομοθεσίας, αλλά και περί την Υπηρεσία αδικημάτων, συνολικά 15 αστυνομικοί, 1 Λιμενικός και 6 ιδιώτες. Από τους συλληφθέντες αστυνομικούς, οι 10 είχαν άμεση ή έμμεση διασύνδεση και με εγκληματικές δράσεις της "Χ.Α.".

Επίσης, μεταξύ άλλων διενεργήθηκε ακόμα έλεγχος των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης σε 84 αστυνομικούς, για 66 από αυτούς, οι σχετικές Εκθέσεις Ελέγχου υποβάλλονται στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές, ενώ το αποτέλεσμα 71 ελέγχων γνωστοποιήθηκε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.

Παράλληλα, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας για όλα τα καταγραφέντα περιστατικά των ερευνωμένων κατηγοριών ανεξάρτητα από την ποινική διερεύνηση, έχει διαταχθεί η διενέργεια Διοικητικών Εξετάσεων, για εξατομίκευση της ευθύνης, όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών, όπως αυτοί προσδιορίζονται στις προδικαστικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν, είτε ως υπαίτιοι, είτε ως συμπράττοντες στα περιστατικά με οποιαδήποτε ιδιότητα (Διοικητές Υπηρεσιών, Επικεφαλής ομάδων, αξιωματικοί Υπηρεσίας).

Επίσης, από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι σε περιοχές όπως του Αγίου Παντελεήμονα, των Αμπελοκήπων, της Κυψέλης, της Ομόνοιας και της Ακρόπολης παρατηρείται αυξημένος αριθμός ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς.

Σε σχέση με τις υπηρεσίες όπου καταγράφηκαν τέτοια κρούσματα, στις πρώτες θέσεις είναι η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, η Διεύθυνση Αμεσης Δράσης (όπου ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ), η Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, η Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (όπου ανήκουν τα ΜΑΤ).

Αξίζει να σημειωθεί πως το υψηλότερο ποσοστό των περιστατικών το διάστημα 2009 - 2013 ήταν 56% και κατεγράφη πέρυσι που ήταν χρονιά εκλογών. Ωστόσο από τα στοιχεία που αξιολογήθηκαν και παρουσιάζονται στην Έκθεση, δεν διαπιστώνονται συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών, που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων, ως ενιαία μονάδα.

Δεν συγκροτούνται “πυρήνες” ή (αδιαφανείς) “φράξιες” ή παρασυνταγματικοί πόλοι στην Ελληνική Αστυνομία, που στο σύνολό της αποτελεί πυλώνα της δημοκρατικής τάξης.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας σχετικά με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διερεύνηση της εμπλοκής αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες μελών του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή, όπως και σε κρούσματα ρατσιστικής συμπεριφοράς και διαφθοράς επεσήμανε ότι αποτελεί μία ακόμη απόδειξη ότι η ΕΛ.ΑΣ. όχι απλώς δεν φοβάται τη διαφάνεια, αλλά αντιθέτως την επιδιώκει.