"Δεν υπάρχει, κατά κανένα τρόπο, θέμα κατάργησης της διοργάνωσης της ΔΕΘ, δεδομένης της αναπτυξιακής της συμβολής στην επιχειρηματικότητα της ευρύτερης περιοχής", είναι η καθησυχαστική απάντηση που δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτης Ξυνίδης στην ανησυχία που διατυπώνουν οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου για το μέλλον της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, ο κ. Ξυνίδης σπεύδει να υπογραμμίσει, με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων των δύο βουλευτών, ότι "το μεγάλο διακύβευμα είναι η ενδυνάμωση του θεσμού, ο σχεδιασμός και η ανάδειξη καινοτόμων εκθεσιακών προϊόντων στους τομείς των υπηρεσιών και της νέας τεχνολογίας και η διατήρηση του συμβολικού ρόλου της πόλης της Θεσσαλονίκης στην κατάρτιση της κυβερνητικής πολιτικής".

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, υπενθυμίζει στους βουλευτές ότι η ΔΕΘ έχει προκηρύξει από το Σεπτέμβριο του 2010 ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό για τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με θέμα "Υπηρεσίες Συμβούλου (χρηματοοικονομικού, τεχνικού και νομικού) για τα έργα ανάπτυξης των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Τα έργα αφορούν την κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης σε χώρο του αγροκτήματος του ΤΕΙ της περιοχής της Σίνδου, την ανάπλαση του υφιστάμενου χώρου των εκθεσιακών εγκαταστάσεων και την κατασκευή του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης με την αξιολόγηση των εναλλακτικών περιοχών εγκατάστασης για τη βέλτιστη επιλογή".

Ο σύμβουλος θα παρέχει τις υπηρεσίες του στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης για τα έργα ανάπτυξης των εκθεσιακών και συνεδριακών υποδομών και θα υποστηρίξει τη ΔΕΘ στην αξιολόγηση και υποστήριξη των διαδικασιών επιλογής αναδόχων - επενδυτών για την υλοποίηση του Νέου Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Έως τις 2 Δεκεμβρίου, ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού, υπέβαλαν τις προσφορές τους 7 υποψήφιες κοινοπραξίες και σήμερα η επιτροπή διαγωνισμού βρίσκεται στη φάση του ελέγχου των δικαιολογητικών των υποψηφίων αναδόχων. Στη μελέτη, όπως σημειώνει ο κ. Ξυνίδης, προβλέπεται η δημιουργία συνεδριακών χώρων, οι οποίοι θα εξυπηρετούν τις εκθεσιακές εκδηλώσεις.

Αναφορικά με την 76η ΔΕΘ, ο αναπληρωτής υπουργός, ενημερώνει με το έγγραφό του, ότι θα διοργανωθεί από τις 10 έως 18 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο σχεδιασμός της έχει ήδη ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει πληθώρα θεματικών εκθέσεων με κύριους άξονες την καινοτομία, την ευρεσιτεχνία, την ενέργεια, το ποδήλατο, τον οικιακό εξοπλισμό, τις τεχνολογίες και τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα με στόχο την ανάδειξη της χώρας ως πόλου ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.

TAGS