current views are: 1

30 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση18:07

Καμίνης: Ανησυχητική η άνοδος των εξτρεμιστικών κομμάτων

Για ανησυχητική άνοδο των εξτρεμιστικών κομμάτων στην Ευρώπη μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο 25ο Συνέδριο του Κογκρέσου Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Δημοσίευση 18:07’
αρθρο-newpost

Για ανησυχητική άνοδο των εξτρεμιστικών κομμάτων στην Ευρώπη μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο 25ο Συνέδριο του Κογκρέσου Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Για ανησυχητική άνοδο των εξτρεμιστικών κομμάτων στην Ευρώπη μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο 25ο Συνέδριο του Κογκρέσου Δήμων και Κοινοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
 
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, με θέμα την καταπολέμηση του πολιτικού εξτρεμισμού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για την ανησυχητική άνοδο που διαπιστώνεται στα εξτρεμιστικά κόμματα στην Ευρώπη.
 
«Το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο αναμένεται ότι θα φέρει ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα, το βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (Ukip) ενδέχεται επίσης να γίνει το μεγαλύτερο βρετανικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ το αντιμεταναστευτικό κόμμα PPV έρχεται επίσης πρώτο στην Ολλανδία. Το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας αναμένεται επίσης να αυξήσει τις έδρες του. Το ίδιο ισχύει και για τα παρόμοια ακροδεξιά κόμματα στη Βουλγαρία και στην Ουγγαρία. Στον ευρωπαϊκό βορρά, οι ευρωσκεπτικιστές “Αληθινοί Φινλανδοί” αναμένεται να βελτιώσουν εντυπωσιακά την ευρωπαϊκή τους παρουσία» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
 
Στη συνέχεια εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Καμίνης σημείωσε: 

«Για τη χώρα μου τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, γιατί παράγουν άμεσα και τραγικά αποτελέσματα. Τους τελευταίους δύο μήνες η πολιτική σκηνή της Ελλάδας συνταράχθηκε από τη στυγερή δολοφονία ενός νεαρού μουσικού, του Παύλου Φύσσα, σε εργατική συνοικία της Αθήνας, που στάθηκε ο δραματικός καταλύτης για την αποκάλυψη σωρείας εγκληματικών δράσεων για τα οποία κατηγορούνται βουλευτές και μέλη του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Για τον φόνο του μουσικού κατηγορήθηκε ενεργό στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με στενούς δεσμούς με τα ανώτερα κλιμάκια της οργάνωσης. Σήμερα, τρεις βουλευτές του ίδιου κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του, Νίκου Μιχαλιολάκου, κρατούνται αντιμετωπίζοντας σοβαρές εγκληματικές κατηγορίες. Επίσης έχει αρχίσει η διαδικασία προσαγωγής και των υπολοίπων».

Ο δήμαρχος Αθηναίων διευκρίνισε ότι «την εντυπωσιακή, τα τελευταία χρόνια, άνοδο αυτού του νεοναζιστικού κόμματος -έτσι όπως καταγράφηκε στις δημοτικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2010 όταν έλαβε πάνω από 5% στην πόλη της Αθήνας, και στις βουλευτικές του 2012 στις οποίες κέρδισε την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση με περίπου 7%- μπορεί κάποιος να αποδώσει σε ένα συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών ή και πολιτιστικών παραγόντων: πρωτοφανής οικονομική κρίση, φτωχοποίηση, μεταναστευτικό πρόβλημα και ύφεση, προκάλεσαν απαισιοδοξία ακόμη και ταπείνωση στους Έλληνες, πυροδότησαν την οργή τους και την τιμωρητική τους ψήφο, οδήγησαν και ενέτειναν μια γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος».
 
Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις σχετικές δράσεις του δήμου Αθηναίων, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «η σημερινή δημοτική αρχή βίωσε και εναντιώθηκε με σθένος στις πράξεις των μελών της Χρυσής Αυγής», επισημαίνοντας ότι «δύο φορές, τους τελευταίους 8 μήνες απέτρεψε τα “συσσίτια μόνο για Έλληνες”, τα οποία είχε προγραμματίσει η ακροδεξιά οργάνωση σε κεντρικές πλατείες της πόλης, μια ενέργεια που εντάσσεται σε μια συντονισμένη προσπάθεια να αντιταχθεί η πόλη στο ρατσισμό και την ξενοφοβία».
 
«Πήραμε και λαμβάνουμε μέτρα σε όλες τις υπηρεσίες και τις δράσεις μας, ώστε να μην γίνονται διακρίσεις, και με την επιδίωξη να βοηθήσουμε τους μετανάστες να ενσωματωθούν» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε: «Φυσικά, ο σχεδιασμός μιας πολιτικής για την ομαλή ένταξη των μεταναστών στον Δήμο της Αθήνας, λαμβάνει σοβαρά υπόψη αλλά και αξιοποιεί τις οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους των διαφόρων ομάδων, καθώς και το ιστορικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό τους υπόβαθρο. Κοινή συνισταμένη αποτελεί, η πολιτική χωρίς διακρίσεις, τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και οι μετανάστες έχουν δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις».
 
Για να πετύχουμε τους στόχους μας, και με δεδομένο ότι και οι κρατικοί πόροι ακόμη και προς το μητροπολιτικό δήμο της Αθήνας μειώθηκαν κατά 60%,  πετάξαμε από πάνω μας παρωχημένες αντιλήψεις και στοχεύσαμε σε ένα νέο μοντέλο οικονομικής λειτουργίας ή και αυτοτέλειας, τόνισε ο κ. Καμίνης.
 
«Επιδιώξαμε συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς εκτός από το δημόσιο και με τον ιδιωτικό τομέα, ενεργοποιήσαμε την Κοινωνία των Πολιτών, και διεκδικήσαμε με επιτυχία απευθείας από τα διαρθρωτικά ταμεία ευρωπαϊκά κονδύλια 120 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη στα οποία η Αυτοδιοίκηση κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και έργο.
 
»Με αυτόν τρόπο καταφέραμε – στη δίνη της πρωτοφανούς κρίσης – να κρατήσουμε την πόλη όρθια, να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, και να αντιταχθούμε με τον πολιτικό μας λόγο αλλά και κυρίως με την έμπρακτη πολιτική μας στις φωνές του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού» σημείωσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.