current views are: 2

31 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση17:49

«Μας ισοπεδώνουν» δηλώνουν οι αγρότες και ετοιμάζουν «απόβαση» στην Αθήνα

Έτοιμοι για νέο… Κιλελέρ είναι, όπως δηλώνουν στο newpost, οι αγρότες όλης της χώρας, με αφορμή τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Δημοσίευση 17:49’
αρθρο-newpost

Έτοιμοι για νέο… Κιλελέρ είναι, όπως δηλώνουν στο newpost, οι αγρότες όλης της χώρας, με αφορμή τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Έτοιμοι για νέο… Κιλελέρ είναι, όπως δηλώνουν στο newpost, οι αγρότες όλης της χώρας, με αφορμή τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες μη αγροτικών ακινήτων σε ανακοίνωσή τους από την πρώτη στιγμή είχαν «στοχοποιήσει» την αγροτική ιδιοκτησία:

«Τα “σταυρό του μαρτυρίου” εξακολουθεί να αίρει η αστική ακίνητη ιδιοκτησία ενώ η συνεισφορά της καθαρά αγροτικής έχει προφανώς συμβολικό και μόνον χαρακτήρα», ανεφερε η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ.

‘Ενας ανάλογος «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, μεταξύ βουλευτών της περιφέρειας και συναδέλφων τους των μεγάλων αστικών κέντρων.

Η κίνηση των «ανταρτών» βουλευτών της ΝΔ που ζήτησαν – και εν μέρει πέτυχαν με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού- βελτιώσεις στη φορολόγηση αγροτικών ακινήτων, δεν τους έχει ικανοποιήσει και ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

«Είναι τουφεκιά στον αέρα. Το μόνο που ζητούν είναι μείωση των συντελεστών. Ενώ το αίτημα είναι ξεκάθαρα η μη φορολόγηση της αγροτικής γης.» λέει στο newpost ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Αιτωλοακαρνανίας, Νίκος Μωραΐτης.

«Δεν έχουμε ανάγκη από στήριξη. Εδώ χρειάζεται ρήξη», λέει ο Παύλος Αραμπατζής, εκπρόσωπος των αγροτών του Προμαχώνα.

Οι αγρότες της Καρδίτσας, με τη σειρά τους, χαρακτηρίζουν, μέσω του προέδρου τους Βαγγέλη Μπούτα «στημένο παιχνίδι» τα όσα διαδραματίστηκαν τα τελευταία 24ωρα.

Στην Κρήτη, οι παραγωγοί δεν εμπιστεύονται ούτε τους βουλευτές που αντιδρούν με σθένος. «Έχουν κι οι ίδιοι καλλιέργειες, μόλις οι βελτιώσεις ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα θα μας εγκαταλείψουν», λέει ο Γιώργος Γωνιωτάκης που εκπροσωπεί τους αγρότες των Χανίων.

Όλοι μαζί κάνουν λόγο για «καυτό» Νοέμβρη που θα τους βρει στα μπλόκα.

 

Νίκος Μωραΐτης- Αιτωλοακαρνανία

«Εμείς πιστεύουμε ότι ακόμη κι αν ισχύσει αυτό που ζητάνε οι βουλευτές της ΝΔ ο φόρος θα επιβληθεί σε ένα μεγάλο κομμάτι των ακινήτων μας. Είναι τουφεκιά στον αέρα η αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ. Το μόνο που ζητούν είναι μείση των συντελεστών φορολόγησης, ενώ το αίτημα είναι ξεκάθαρα η μη φορολόγηση της αγροτικής γης. Ακόμη κι αν ισχύσει το αφορολόγητο εως 50 στρέμματα, πάλι ο φόρος εξοντώνει τον μικρομεσαίο αγρότη. Μια οικογένεια για να επιβιώσει χρειάζεται τουλάχιστον 100 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Ωθούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους σε πραγματικό ξεκλήρισμα. Στην Αιτωλοακαρνανία αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε με ξεχωριστά μπλόκα στην απεργία της 6ης Νοεμβρίου με τα τρακτέρ. Μετά θα κάνουμε συσκέψεις στο νομό και θα καθορίσουμε τη στάση μας έπειτα και από συνεννόηση με τις υπόλοιπες περιοχές. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο Νοέμβρης θα μας βρει στους δρόμους.

 

Παύλος Αραμπατζής – Προμαχώνας

«Το να στηρίξεις και να λες ότι στηρίζω,δεν το καταλαβαίνω. Το θέμα είναι τί γίνεται επί της ουσίας. Δεν αρκεί να μας συμπονούν. Η στήριξη είναι ουσιαστική και με αποτέλεσμα μόνο όταν γίνεται με πραγματική ρήξη. Είμαστε σε διαρκείς συνεδριάσεις για να καθορίσουμε τη στάση μας. Αν ο νόμος “περάσει” οι φετινές κινητοποιήσεις θα είναι οι πιο δυναμικές των τελευταίων χρόνων»

 

Βαγγέλης Μπούτας- Καρδίτσα

«Συλλαλητήρια..συλλαλητήρια….συλλαλητήρια. Αρχής γενομένης στις 6 Νοεμβρίου. Ο νόμος αυτός δεν θα “περάσει”. Είμαστε σε αναβρασμό. Γίνονται κάθε μέρα συσκέψεις στα χωριά. Ο αγώνας αυτή τη φορά θα είναι μέχρι τελικής πτώσης. Όσο για τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως “βγάζει μάτι” το στημένο της υπόθεσης. Διαφώνησαν οι περιφερειακοί βουλευτές για τις αποθήκες, αλλά για τα χωράφια συμφωνούν;»

 

Γιώργος Γωνιωτάκης -Χανιά

«Παγκόσμια πρωτοτυπία παραλογισμού. Καταστρέφουν τον πρωτογενή τομέα. Διαψεύδουν τον εαυτό τους που έλεγαν ότι ο πρωτογενής τομέας είναι μοχλός ανάπτυξης. Φορολογούμαστε ήδη από το εισόδημά μας, πληρώνουμε φόρο ακίνητης περιουσίας, πληρώνουμε το χαράτσι της ΔΕΗ, τώρα μας ισοπεδώνουν. Δεν έχει η τσέπη άλλα χρήματα. Στην Κρήτη μπαίνουμε σε περίοδο για το μάζεμα της ελιάς και τα δέντρα δεν έχουν καρπό. Πού θα βρω να τα δώσω;Μετά τις αντιδράσεις και των βουλευτών, έπεσε η ιδέα να μην φορολογούνται οι αποθήκες που είναι εντός των χωραφιών. Οι περισσότεροι αγρότες την αποθήκη την έχουμε στο οικόπεδο του σπιτιού μας για ασφάλεια. Στα χωράφια οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο πια, μέχρι και τα ρολόγια του νερού μας κλέβουν. Το μεγάλο πρόβλημα το έχουν οι βουλευτές της επαρχίας και κάποιοι από αυτούς έχουν αγροτική γη. Την κληρονόμησαν, την έχουν, την καλλιεργούν και επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μόλις δουν ότι οι βελτιώσεις ικανοποιούν τους ίδιους θα εγκαταλείψουν το “αντάρτικο”. Εμείς τη Δευτέρα έχουμε Παγκρήτιο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο. Συζητάμε διάφορες προτάσεις για τη συνέχεια. Μία από αυτές είναι να ανέβουμε Αθήνα την ημέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο. Όχι όμως με τρακτέρ γιατί το κόστος είναι μεγάλο».

 


σχετικα αρθρα