Από όλη την Ελλάδα έφθασαν άνθρωποι με αναπηρία και τις οικογένειές τους για να διαμαρτυρηθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Μαζί τους παραολυμπιονίκες, όπως ο «χρυσός» του Λονδίνου 2012 Νικόλαος Πανανός. Συγκεντρώθηκαν στην αρχή έξω από το υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Οικονομικών.

«Οι άνθρωποι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, ζητούμε όχι το ευ ζην, αλλά τουλάχιστον το ζην», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Γιάννης Βαρδακαστάνης. Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί, μεταξύ άλλων, να μη γίνει καμία περικοπή σε προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, να εξαιρεθούν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην προχωρήσει καμία μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, συνταξιούχων με αναπηρία και γονέων που προστατεύουν άτομα με νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση.

eπίσης κανείς να μην μείνει ανασφάλιστος και χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομειακή περίθαλψη, όπως άνθρωποι που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση, άποροι νεφροπαθείς, πάσχοντες από συγγενή αιμορραγική διάθεση- αιμορροφιλία, συγγενείς καρδιοπάθειες, καθώς και άνθρωποι με βαριές αναπηρίες όπως μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων, διαβητικοί, παραπληγικοί-τετραπληγικοί, τυφλοί, κωφοί κλπ προς τους οποίους η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή τεχνητών βοηθημάτων υγείας -ορθοπεδικών μέσων και τεχνητών μελών- είναι από ανεπαρκής έως μηδενική.

Το «παρών» έδωσαν και σωματεία γονέων και κηδεμόνων ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο πρόεδρος του σωματείου «Ερμής» και μέλος του συντονιστικού του ΕΣΑμεΑ Αριστείδης Πανανός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως έχει μειωθεί κατά 70% η κρατική χρηματοδότηση στα κέντρα γονέων, τα οποία εκπαιδεύουν και βοηθούν στην επαγγελματική αποκατάσταση των ΑμεΑ. Επίσης προσέθεσε, πως το κέντρο «Ερμής», στεγάζεται σε χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και κινδυνεύουν με έξωση από το ΤΑΙΠΕΔ.

«Παρόμοια κέντρα σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκαν από τους γονείς για να καλύψουν κενά της Πολιτείας, αφού αντίστοιχα δημόσια δεν υπάρχουν. Εφόσον κλείσουν, θα πρέπει να αναλάβει την περίθαλψη των παιδιών το Δημόσιο, με τριπλάσιο κόστος από ό,τι σήμερα και τελικά οδηγώντας τα στο κλείσιμο στα ψυχιατρεία, καθώς δεν υπάρχουν άλλες δομές. Αυτή η πολιτική αθροίζει ζημιές» επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του «Ερμή».

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος, όπως δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης, δεσμεύτηκε να προωθήσει τα αιτήματά τους και να προβεί σε πρωτοβουλία για συνάντηση της ΕΣΑμεΑ και με τον πρωθυπουργό.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα