«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η τρόικα θα κάνει δεκτές τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν κάνουν δεκτά τα αιτήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έχει ζητήσει να προσμετρηθούν στις απολύσεις όσοι απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες και οι συμβασιούχοι που εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει και άλλο δημόσιο οργανισμό όπως έπραξε με την ΕΡΤ προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιθυμεί να συνδέσει την παράταση στο στόχο των επόμενων 12.500 της διαθεσιμότητας με ένα μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο δημόσιο, που όμως πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει επιστημονικά καθορισμένους στόχους συνδεδεμένους με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, στη Βουλή έχουν διαβιβαστεί έγγραφες απαντήσεις δέκα υπουργείων για την πορεία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού. Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις αυτές, η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων, βρίσκεται όμως σε εξέλιξη η αξιολόγηση των δομών άλλων φορέων του Δημοσίου.