current views are: 1

2 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση06:25

«Μίλησε» το βίντεο που απεικονίζει τους δράστες την ώρα της επίθεσης

Νέα δεδομένα εξετάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας των δύο νεαρών ατόμων μελών της Χρυσής Αυγής και του σοβαρού τραυματισμού ενός τρίτου έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο χτες το απόγευμα.

Δημοσίευση 06:25’
αρθρο-newpost

Νέα δεδομένα εξετάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας των δύο νεαρών ατόμων μελών της Χρυσής Αυγής και του σοβαρού τραυματισμού ενός τρίτου έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο χτες το απόγευμα.

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Νέα δεδομένα εξετάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση της εν ψυχρώ δολοφονίας των δύο νεαρών ατόμων μελών της Χρυσής Αυγής και του σοβαρού τραυματισμού ενός τρίτου έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο χτες το απόγευμα. Το βίντεο που έχει στα χέρια της η Αντιτρομοκρατική έδωσε σημαντικά στοιχεία για τους δύο δράστες, ενώ η μοτοσυκλέτα που βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο ρέμα της Χελιδονούς στην Κηφισιά είναι πλέον βέβαιο ότι είναι η μηχανή στην οποία επέβαιναν οι δυο εκτελεστές. Οι δράστες έριξαν τη μηχανή μέσα στο νερό με σκοπό να εξαφανίσουν τα αποτυπώματα τους. Σύμφωνα με πηγές της Αντιτρομοκρατικής, η επίθεση ήταν ιδιαιτέρως μελετημένη, οι δράστες (νεαροί σε ηλικία, τουλάχιστον μέχρι 30 ετών) λειτούργησαν με πρωτοφανή ψυχραιμία αλλά και μένος ενώ υπήρχαν συνεργοί σε κοντινό σημείο μετά το χτύπημα που εξασφάλισαν πολύτιμη βοήθεια στους δράστες.
 

Η βαλλιστική εξέταση εντωμεταξύ έδειξε στις 5 τα ξημερώματα ότι όλοι οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας, προέρχονται από  όπλο τύπου zastava και δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενη ένοπλη επίθεση. Το νέο αυτό στοιχείο ανατρέπει πολλά από τα δεδομένα καθώς τέτοιο όπλο παραπέμπει στη Σέχτα Επαναστατών αλλά και σε νεοσυσταθείσα οργάνωση και ακόμη περισσότερο σε εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Η μηχανή, το βίντεο και το καπέλο

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν εδώ και λίγους μήνες ότι το ενδεχόμενο ενός μεγάλου και αιματηρού τρομοκρατικού χτυπήματος είναι πολύ πιθανό και περίμεναν «ότι σύντομα θα γίνει ισχυρή επίθεση σε νέο στόχο». Μάλιστα, τέτοιο χτύπημα η Αστυνομία έχει να αντιμετωπίσει από την περίοδο δράσης της 17Ν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε όπλο τύπου zastava και όλοι οι κάλυκες προέρχονται από το ίδιο όπλο. Η βαλλιστική εξέταση διενεργήθηκε σε 12 κάλυκες  των 9 mm που βρέθηκαν στο πεζοδρόμιο έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ενώ στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται και το υλικό από κάμερες, όπου έχουν καταγραφεί χαρακτηριστικά των δραστών. Στο βίντεο φαίνεται ένας νεαρός άνδρας με καπέλο να προπορεύεται ενός δεύτερου με καλυμμένο πρόσωπο που περπάτησαν μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και ο πρώτος πυροβολεί προς τα τέσσερα άτομα. Αφού ο τέταρτος απομακρύνεται τρέχοντας, ο εκτελεστής πυροβολεί τραυματίζοντας τον τρίτο και σχεδόν εξ επαφής τους δύο νεαρούς που είναι πλέον νεκροί. Μάλιστα, ο δράστης έδωσε και τη χαριστική βολή για να σιγουρευτεί ότι πέθανε το ένα θύμα.

Πως έδρασαν

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει σπιθαμή σπιθαμή τα στοιχεία στην περιοχή για να συνδέσει το χτύπημα με κάποια τρομοκρατική οργάνωση.
Για την αστυνομία το χτύπημα ήταν σχεδιασμένο και είχαν προηγηθεί παρακολουθήσεις, ενώ το γεγονός ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στις 7 το απόγευμα, όταν η λεωφόρος Ηρακλείου σφύζει από ζωή, και λίγα μέτρα από το σημείο της δολοφονίας υπάρχει αστυνομικό τμήμα υποδεικνύει ότι οι δράστες ήθελαν να θέσουν εξ απήνης και τα θύματα αλλά και την αστυνομία. Οι δράστες  έφτασαν με τη μοτοσικλέτα κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Περπάτησαν στο κάθετο στενό που βρίσκεται η είσοδος του κτιρίου στο οποίο στεγάζονται, στον πρώτο όροφο, τα γραφεία της οργάνωσης ενώ στο ισόγειο μια καφετέρια. Έξω από το κτίριο, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, βρίσκονταν τέσσερα άτομα. Ένας από τους δύο δράστες πυροβόλησε και δολοφόνησε τα δύο άτομα ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον  τρίτο. Ο τέταρτος κατάφερε  να κρυφτεί στα γραφεία.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκτελεστής πυροβόλησε τα θύματα και αφού έπεσαν αιμόφυρτα στο πεζοδρόμιο.

Για την Αντιτρομοκρατική ορισμένα στοιχεία του περιστατικού προσιδιάζουν με χτυπήματα συγκεκριμένης τρομοκρατικής οργάνωσης ωστόσο ακόμη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πιο συγκεκριμένα, χτες το απόγευμα δύο άτομα πάρκαραν την μεγάλου κυβισμού μοτοσυκλέτα τους κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, περπάτησαν μέχρι το κτίριο και μόλις είδαν τα θύματα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., άρχισαν να πυροβολούν. Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι πεζή στη μηχανή και διέφυγαν.

Οι… ομοιότητες με άλλες οργανώσεις

Η εν λόγω περιγραφή της αστυνομίας είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής τον Οκτώβριο του 2009, όταν τέσσερα άτομα σε δύο μοτοσυκλέτες πάρκαραν κοντά στο τμήμα, προχώρησαν πεζή και «γάζωσαν» το τμήμα τραυματίζοντας επτά αστυνομικούς που άλλαζαν βάρδια. Η επίθεση είχε γίνει λίγο μετά τις 9 το βράδυ, όταν στην περιοχή κυκλοφορούσαν πολλοί περαστικοί. Τότε η ΕΛ.ΑΣ. εξέταζε τη Σέχτα Επαναστατών για το χτύπημα.

Δεν είναι λίγοι οι αξιωματικοί της Αστυνομίας που θεώρησαν ότι η δολοφονική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο θυμίζει κάτι από τη δράση της Σέχτας Επαναστατών και του Επαναστατικού Αγώνα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται  και για αντάρτικο πόλης ή πίσω από το χτύπημα να κρύβεται οργάνωση στο πλαίσιο του Σχεδίου Φοίνικας. Φυσικά, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν θεωρούν τυχαία και την… επανεμφάνιση του Νίκου Μαζιώτη που με κείμενό του στο Indymedia καταφερόταν ενάντια της Χρυσής Αυγής και καλούσε σε αναζωπύρωση  του επαναστατικού κινήματος, ενώ πρόσφατα οι αστυνομικοί τον συνέδεσαν με ληστεία στα Μέθανα τον Ιούλιο.

Ωστόσο, το… καθαρό zastava δημιουργεί νέα αναπάντητα ερωτήματα για την Αντιτρομοκρατική στρέφοντας τις έρευνες και σε νέα σενάρια.

 


σχετικα αρθρα