«Όxι» στην κατασκευή δύο μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική ισχύος 880 ΜW, λένε οι αιρετοί του Θριασίου Πεδίου, δήμαρχοι Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χαϊδαρίου και Αγίας Βαρβάρας.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν σήμερα με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ, οι δήμαρχοι δήλωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τη δημιουργία των δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, με την κατασκευή τους, θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον τουλάχιστον 2.000 τόνοι οξειδίου του αζώτου. Παράλληλα, θα αυξηθεί το όζον και θα προστεθούν επιπλέον ποσότητες στερεών αποβλήτων που θα ρυπάνουν και θερμικά τον κόλπο της Ελευσίνας.

Οι αιρετοί ζητούν από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, να ακυρώσει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και να ζητήσει νέα μελέτη στην οποία να απεικονίζεται το σύνολο των εγκαταστάσεων και των αποβλήτων. Ζητούν, επίσης, από τη ΔΕΗ να αποσύρει το ενδιαφέρον της, καθώς δεν υφίσταται πλέον «έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο πεδίο».

Ο δήμαρχος Ελευσίνας, Γιώργος Αμπατζόγλου, επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει η κατασκευή και θα εξακολουθήσει να δίνει αγώνα με δικαστικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (σσ. ως ο έχων έννομο συμφέρον δήμος), με καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολεοδομικές πράξεις, αλλά και κινητοποιήσεις του λαού.

Ο δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Χαλυβουργική κοντεύει να ενωθεί με τη Σαλαμίνα επειδή «μπαζώνει καθημερινά τη θάλασσα».

Ο δήμαρχος Μάνδρας- Ειδυλλίας, Γιώργος Δρίκος, υπογράμμισε ότι «η περιβαλλοντική υποβάθμιση σε όποιον δήμο και αν συμβεί θα βρει ενωμένους και αντιμέτωπους τους δημάρχους και την Κοινωνία των Πολιτών της Δυτικής Αττικής».

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Δημήτρης Μαραβέλιας, είπε ότι πρέπει να μπει τέλος στα σχέδια όσων επιθυμούν την υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής και ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, σημείωσε ότι «δεν πάει άλλο» να συγκεντρώνονται όλες οι απεχθείς λειτουργίες στη Δυτική Αθήνα, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, που πρέπει να βρουν λύση.