Πρεμιέρα σήμερα, Κυριακή για τα... ανοιχτά μαγαζιά, ενώ δεν έλειψαν οι αντιδράσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Οι εμπορικοί σύλλογοι στις μεγάλες πόλεις έχουν πάρει διαφορετικές αποφάσεις, χωρίς ωστόσο οι θέσεις τους να είναι δεσμευτικές για τα μέλη τους. Αντίθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων αλυσίδων έχει ταχθεί υπέρ του μέτρου.

Στην Αττική τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά στην Αθήνα, όπως και στον Πειραιά με απόφαση του συλλόγου, καθώς και -μεταξύ άλλων- σε Γλυφάδα, Κηφισιά, Μαρούσι, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Παλαιό Φάληρο και στα Πατήσια. Κλειστά θα είναι στη Νίκαια, στο Κερατσίνι, στον Κορυδαλλό, στο Πέραμα, στο Μοσχάτο και στο Γαλάτσι.

Γεμάτος κόσμο είναι από το πρωί ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της Αθήνας, με σημαντικό αριθμό καταστημάτων να έχει ανοίξει και να λειτουργεί κανονικά.

Στην πλατεία Συντάγματος αλλά και στους γύρω δρόμους συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και πολίτες διαμαρτυρόμενοι για την λειτουργία τις Κυριακές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν εντάσεις.

Στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα καταστήματα άνοιξαν από τις 11 το πρωί, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαμαρτυρία της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων κατά της κυριακάτικης λειτουργίας τους.

Με πρωτοβουλία της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με Τσιμισκή και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

Στην Πάτρα άνοιξαν κυρίως πολυκαταστήματα, εν μέσω αντιδράσεων από μέλη του εμπορικού συλλόγου.

Στο κέντρο της πόλης, αλλά και έξω από υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας βρίσκονταν έμποροι, οι οποίοι δημιουργούσαν κλίμα αποδοκιμασίας, με σφυρίχτρες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πάτρας Γιώργος Ρώρος ζητούσε από διαμαρτυρόμενους εμπόρους, να μην ανοίγουν διάλογο με τους υπεύθυνους των ανοικτών καταστημάτων.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες δύο ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πάτρα και το Αίγιο, βρίσκονται αντιμέτωποι με παράβαση της νομοθεσίας, διότι άνοιξαν τα καταστήματά τους, πριν από 11.00 το πρωί.

Στην Τρίπολη, το Ναύπλιο και την Κόρινθο τα καταστήματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνοιξαν στις 11 το πρωί και μάλιστα σημειώνεται κίνηση στο εμπορικό κέντρο των πόλεων, ενώ βοήθησε πολύ και ο καλός καιρός.

Αντίθετα στην Σπάρτη και την Καλαμάτα άνοιξαν πολυκαταστήματα και ελάχιστα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα στην Καλαμάτα στελέχη του εργατικού κέντρου, αλλά και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από καταστήματα που ήταν ανοικτά.

Αντιδράσεις και στην Κρήτη, αφού στο Ηράκλειο, ο εμπορικός κόσμος έμεινε πιστός στη δέσμευσή του να κρατήσει κλειστά τα καταστήματα, με εξαίρεση μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων η οποία και έστειλε  τους εργαζόμενους να ανοίξουν την επιχείρηση.

Οι εργαζόμενοι επεχείρησαν να ανοίξουν, όπως εκεί τους περίμεναν μέλη του εργατικού κέντρου Ηρακλείου οι οποίοι τους εμπόδισαν και τους έβγαλαν έξω. Την ίδια ώρα μέλη του ΠΑΜΕ και του συλλόγου ιδιωτικών υπαλλήλων βρίσκονται σε επιφυλακή έξω από διεθνή αλυσίδα καταστημάτων ρούχων προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη λειτουργία σήμερα.

Σε κινητοποιήσεις κατά του ανοίγματος προχώρησαν καταστηματάρχες και στη Χαλκίδα