Τρεις εναλλακτικές προτάσεις με στόχο τη συμπλήρωση του αριθμού των περίπου 13.000 απομακρύνσεων δημοσίων υπαλλήλων, που υπολείπονται μέχρι το τέλος του 2014, θα βρεθούν στο επίκεντρο της επικείμενης συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας εντός της εβδομάδος.

Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης, οι 13.000 θα προέλθουν από όσους συμβασιούχους απασχολούνται βάσει προσωρινών δικαστικών διαταγών και δεν δικαιωθούν από τα δικαστήρια, από το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει με την αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ και, εφόσον καταστεί αναγκαίο, από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις φορέων και οργανισμών, καθώς και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας προδιαγράφεται «σκληρή», καθώς οι προτάσεις μέχρι στιγμής δεν έχουν εγκριθεί από τους εκπροσώπους των πιστωτών οι οποίοι εμφανίζονται μάλλον αρνητικοί. 

Εως τα τέλη του έτους, βάσει της επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να έχει εκδικαστεί η πλειονότητα των προσφυγών που αφορούν συμβασιούχους, οι οποίοι εργάζονται –κυρίως σε ΟΤΑ– βάσει προσωρινών διαταγών. 

Ταυτόχρονα, «δεξαμενή» απολύσεων κατά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αποτελέσει το πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ. Η τρόικα έχει τοποθετηθεί κατ’ αρχάς αρνητικά στην εν λόγω πρόταση, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι φορείς ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και τελούν υπό αποκρατικοποίηση, ωστόσο το θέμα θα τεθεί εκ νέου σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο.

Ως τρίτη «πηγή» απολύσεων, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζει την αναδιάρθρωση των φορέων των υπουργείων, αλλά και την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Ωστόσο, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι η όλη διαδικασία να γίνει με αξιολόγηση και να αποφευχθούν οριζόντια μέτρα, γεγονός που καθιστά την πρόταση αυτή πιο «χρονοβόρο».