current views are: 1

4 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση09:38

Εκτελεστές «αλά Αγία Νάπα» εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. πίσω από το χτύπημα στο Νέο Ηράκλειο

Μια προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της δολοφονικής επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο θα έδινε τέλος στη σεναριολογία για τα κίνητρα του χτυπήματος, σύμφωνα με πηγές της Αντιτρομοκρατικής, ωστόσο αυτό εκτιμάται ότι αν γίνει θα αργήσει. Στο μικροσκόπιο εξάλλου της Αντιτρομοκρατικής παραμένουν τα κοινά στοιχεία στον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι δράστες που θυμίζει εκτελεστές συμβολαίων θανάτων του κοινού ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Δημοσίευση 09:38’
αρθρο-newpost

Μια προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της δολοφονικής επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο θα έδινε τέλος στη σεναριολογία για τα κίνητρα του χτυπήματος, σύμφωνα με πηγές της Αντιτρομοκρατικής, ωστόσο αυτό εκτιμάται ότι αν γίνει θα αργήσει. Στο μικροσκόπιο εξάλλου της Αντιτρομοκρατικής παραμένουν τα κοινά στοιχεία στον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι δράστες που θυμίζει εκτελεστές συμβολαίων θανάτων του κοινού ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Μια προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της δολοφονικής επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο θα έδινε τέλος στη σεναριολογία για τα κίνητρα του χτυπήματος, σύμφωνα με πηγές της Αντιτρομοκρατικής, ωστόσο αυτό εκτιμάται ότι αν γίνει θα αργήσει. Στο μικροσκόπιο εξάλλου της Αντιτρομοκρατικής έχουν μπει πιθανές… γιάφκες στη γύρω περιοχή και παραμένουν τα κοινά στοιχεία στον τρόπο με τον οποίο έδρασαν οι δράστες που θυμίζει εκτελεστές συμβολαίων θανάτων του κοινού ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Κι αυτό διότι ο δολοφόνος στο Νέο Ηράκλειο πυροβόλησε στο θώρακα και έδωσε χαριστικές βολές στο κεφάλι πριν απομακρυνθεί, τηρώντας την… μεθοδολογία τέτοιων συμβολαίων θανάτου. To δε «καθαρό» zastava δημιουργεί ερωτήματα καθώς απομακρύνει το σενάριο ήδη υπάρχουσας τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς όμως να αποκλείει η Αστυνομία την Σέχτα Επαναστατών ή νέο αντάρτικο πόλης.

Τα σενάρια της Αντιτρομοκρατικής

Οι Αρχές συγκρίνουν την μεθοδολογία δράσης των δολοφόνων στο Νέο Ηράκλειο με τους δράστες του μακελειού στην Αγία Νάπα το καλοκαίρι του 2012, όταν δύο γνωστοί στην Αντιτρομοκρατική για δράση στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο είχαν συλληφθεί στην Κύπρο για συμμετοχή στην εκτέλεση συμβολαίου θανάτου εις βάρος κύπριου επιχειρηματία. Το αποτέλεσμα της ενέδρας που είχαν στήσει ήταν η εν ψυχρώ δολοφονία πέντε συνοδών ασφαλείας του επιχειρηματία.

Σέχτα Επαναστατών

Όπλα τύπου εννέα χιλιοστών, όπως το zastava, έχει χρησιμοποιήσει σε τρομοκρατικές ενέργειες στο παρελθόν της «Σέχτας Επαναστατών». Σε φωτογραφία που είχε στείλει η οργάνωση μαζί με την προκήρυξη για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια απεκάλυπτε ότι στο οπλοστάσιό της υπήρχαν πιστόλια τύπου Ζάσταβα, παρόμοια με αυτό που χρησιμοποίησαν οι εκτελεστές, ενώ η κυνικότητα της εκτέλεσης προσιδιάζει με το παρελθόν της Σέχτας. Μάλιστα, η επίθεση μοιάζει με εκείνη στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής που τότε η Αντιτρομοκρατική εξέταζε τη Σέχτα.

Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών

Στο μικροσκόπιο των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής βρίσκεται και το παλαιότερο χτύπημα της «Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών», με εκτόξευση ρουκέτας στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού. 

Μαζιώτης

Στην Αντιτρομοκρατική περίμεναν ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα μέχρι το Δεκέμβρη συνεκτιμώντας την «επανεμφάνιση» του Νίκου Μαζιώτη, κατηγορούμενου για τον Επαναστατικό Αγώνα ο οποίος σε πρόσφατό του κείμενο στο indymedia καταφερόταν κατά της Χρυσής Αυγής και της κυβέρνησης και καλούσε σε αναζωπύρωση του επαναστατικού κινήματος.

Ωστόσο, το βλεμμα της Αντιτρομοκρατικής είναι στραμμένο κυρίως στην εξέταση της μοτοσυκλέτας των δραστών που βρέθηκε στο ρέμα Χελιδονούς μήπως προκύψουν επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση. 

Κομβικής σημασίας στην υπόθεση της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο για την Αντιτρομοκρατική  είναι η μαρτυρία του τέταρτου θύματος που δέχθηκε πυροβολισμούς, αλλά κατάφερε να τρέξει και να μπει στα γραφεία. Το συγκεκριμένο άτομο ήρθε σε επαφή με τους δράστες και γνωρίζει καλά το περιστατικό. Για την ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται για το «πρόσωπο- κλειδί» της υπόθεσης και η κατάθεσή του θα ρίξει φως.

Τα συγκλονιστικά βίντεο

Σημαντική είναι όμως η συμβολή των δεκάδων βίντεο που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της αντιτρομοκρατικής και αφορούν στην ώρα της επίθεσης, και λεπτά μετά τη δολοφονία.  

Όπως προέκυψε από το βίντεο που παραδόθηκε στην αντιτρομοκρατική από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης η δολοφονική επίθεση διήρκεσε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Στο βίντεο φαίνεται ότι την ώρα της επίθεσης στην είσοδο των γραφείων βρίσκονταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι δύο δράστες κατέβηκαν από τη μοτοσικλέτα και προχώρησαν προς το μέρος τους και ο ένας αρχικά πυροβόλησε από απόσταση 15 μέτρων τον ένα από τους τέσσερις νεαρούς, χωρίς να τον πετύχει κι εκείνος κατάφερε να μπει στα γραφεία και να γλιτώσει, ενώ συνέχισε να πυροβολεί εναντίον των άλλων. Πλησίασε τα θύματά του από απόσταση λίγων εκατοστών, πυροβολώντας τους στο κεφάλι.

Ο εκτελεστής φορούσε καπέλο τύπου τζόκεϊ, ο συνεργός του κράνος, ενώ και οι δύο ήταν οπλισμένοι με πιστόλια και φορούσαν γάντια. Οι δράστες είχαν παρακολυθήσει και ερευνήσει καλά το σημείο πριν τη δολοφονία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ει΄χαν περάσει λίγη ώρα πριν τη δολοφονία από το κτίριο της Χρυσής Αυγής για να τσεκάρουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ενώ γνώριζαν καλά ότι στο αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται λίγα μέτρα από τον τόπο του εγκλήματος, οι αστυνομικοί θα βρίσκονταν στη Νέα Ιωνία για αλλαγή βάρδιας.

Παράλληλα, δεκάδες είναι οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, εκ των οποίων τρεις θεωρούνται σοβαρές  για τις έρευνες, καθώς ήταν μπροστά στη σκηνή της δολοφονίας των δύο μελών της Χρυσής Αυγής και τον τραυματισμό του τρίτου.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία ενός εξ αυτών που δήλωσε χτες  «Σταμάτησαν να σκοτώνουν όταν τελείωσαν οι σφαίρες.

 


σχετικα αρθρα