Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Ο απολογισμός για την πρώτη Κυριακή με ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα, φέρνει χαμόγελα στις κεντρικές μεγαλοαστικές αγορές, αλλά και απογοήτευση για τους περισσότερους εμπορικούς συλλόγους ανά την επικράτεια. Κερδισμένοι του στοιχήματος είναι αδιαμφισβήτητα  οι έμποροι στα κεντρικά σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Γλυφάδας και της Κηφισιάς, αλλά και οι λειτουργούντες υπό τη στέγη μεγάλων εμπορικών κέντρων, όπου οι καταναλωτές συνδύασαν την κυριακάτικη βόλτα με μικροαγορές.

«Αριθμητικά ο απολογισμός λέει ότι χθες ένα στα τρία μαγαζιά σε όλη τη χώρα ήταν ανοιχτό και στην Αττική ένα στα δύο. Σε όλη τη χώρα 120 εμπορικοί σύλλογοι δεν άνοιξαν και αυτοί που λειτούργησαν ήταν 58», εξηγεί στο newpost.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, καταλήγοντας: «Δούλεψαν οι αγορές κοντά σε καφετέριες και ταβέρνες, όπου ο κόσμος βγήκε για βόλτα και παρεμπιπτόντως μπήκε και στα μαγαζιά που βρήκε ανοιχτά».

Εν τέλει η ανέλπιστα μεγάλη κοσμοσυρροή στην Ερμού και το Κολωνάκι για την Αθήνα, δεν αύξησε ευρέως τις συναλλαγές. «Υπήρχαν καταστήματα που κατέγραψαν αύξηση τζίρου έως και 40%, αλλά και άλλοι που μιλάνε απλώς για μια καλή μέρα. Ο κλάδος της εστίασης ήταν ο σίγουρος νικητής. Τα μηνύματα που έχω πάρει από το πρωί, είναι ότι ούτε την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων δεν είχαν τόσο κόσμο», καταθέτει στο newpost.gr o διευθυντής του εμπορικού συλλόγου Αθήνας, Σωτήρης Αντωνίου.

Ειδικά στην Γλυφάδα, όπου κατεγράφη το αδιαχώρητο, «επτά στα δέκα μαγαζιά είχαν κέρδος», επισημαίνει στο newpost.gr η πρόεδρος των εμπόρων Άννα Καυκά, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό αφορά μόνο την Μεταξά, τον δρόμο όπου ο κόσμος συνηθίζει να επισκέπτεται για να πιει καφέ ή να κάνει την βόλτα του. Στον διπλανό δρόμο, την Λαζαράκη, που δεν έχει καφετέριες, δεν βγήκε το κόστος λειτουργίας. Και φυσικά η συνοικιακή αγορά της Άνω Γλυφάδας ήταν κλειστή».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η χαμηλή αγοραστική δύναμη, ευνόησε τα καταστήματα χαμηλού κόστους. «Στην συντριπτική τους πλειονότητα τα είδη που αγοράστηκαν χθες, δεν υπερέβαιναν τα 10-15 ευρώ. Τα ακριβά μαγαζιά δεν κινήθηκαν καθόλου», σχολιάζει η κα Καυκά.

Παρά τις αντιδράσεις και τα μικροεπεισόδια σε Κρήτη και Πάτρα, αλλά και τους αντικρουόμενους απολογισμούς των κατά τόπους συλλόγων, οι έμποροι φαίνεται να καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. «Πρέπει να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές, αλλά στοχευμένα στα κέντρα των πόλεων και μόνο για τις επτά Κυριακές του χρόνου. Η Κυριακή πρέπει να είναι εξαίρεση, όχι κανόνας, αλλιώς πρέπει να ξεχάσουμε την χθεσινή εικόνα. Στην περιφέρεια τώρα δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα το μέτρο», λέει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.