current views are: 3

5 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:10

«Η νέα τρομοκρατία – Μίξη υποκόσμου με τρομοκράτες και παρακράτος»

Την «ανάδυση» μιας νέας τρομοκρατίας στην Ελλάδα με πιο… επικίνδυνα χαρακτηριστικά βλέπουν οι ειδικοί με αφορμή την δολοφονική επίθεση σε μέλη της Χρυσής Αυγής το απόγευμα της Παρασκευής στο Νέο Ηράκλειο.

Δημοσίευση 10:10’
αρθρο-newpost

Την «ανάδυση» μιας νέας τρομοκρατίας στην Ελλάδα με πιο… επικίνδυνα χαρακτηριστικά βλέπουν οι ειδικοί με αφορμή την δολοφονική επίθεση σε μέλη της Χρυσής Αυγής το απόγευμα της Παρασκευής στο Νέο Ηράκλειο.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη, Ντίνα Καραμάνου

Την «ανάδυση» μιας νέας τρομοκρατίας στην Ελλάδα με πιο… επικίνδυνα χαρακτηριστικά βλέπουν οι ειδικοί με αφορμή την δολοφονική επίθεση σε μέλη της Χρυσής Αυγής το απόγευμα της Παρασκευής στο Νέο Ηράκλειο.

Ο τρόπος δράσης και η βαναυσότητα του εγκλήματος καθώς και το μήνυμα της επίθεσης δημιουργούν ερωτήματα και ανησυχία για την… μετεξέλιξη της τρομοκρατίας στη χώρα μας, υποστηρίζουν στο newpost ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και καθηγητής εγκληματολογίας στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Πανούσης και η καθηγήτρια Διεθνούς Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, κυρία Μαίρη Μπόση.

Πανούσης: Οι τρομοκράτες δρουν πλέον μαζί με εγκληματίες κοινού ποινικού δικαίου

«Το χτύπημα στο Nέο Ηράκλειο αναδεικνύει μια νέα τρομοκρατία που γεννάται στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μείγμα, όχι της 17 Νοέμβρη και του Επαναστατικού Αγώνα, όπως θα φαντάζονται πολλοί, αλλά της τρομοκρατίας που πλέον συλλειτουργεί εξώφθαλμα  με τον υπόκοσμο και τις μυστικές υπηρεσίες» δήλωσε στο newpost o βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης.

Όπως εξηγεί ο κ. Πανούσης παλιότερα ο τρομοκράτης δεν δρούσε με αυτό τον τρόπο, να χτυπά τυχαίους στόχους με τρόπο «πληρωμένου συμβολαίου δολοφονίας». Η επίθεση στο Νέο Ηράκλειο υποδεικνύει μια νέα τρομοκρατία με τρία χαρακτηριστικά, εγκληματική, παρακρατική και τρομοκρατική. Το μήνυμα της επίθεσης ωστόσο ήταν πολιτικό και μόνο πολιτικό και επιχειρήθηκε με αυτό τον ωμό τρόπο να σταλεί εκεί που ήθελαν».

«Οι πολιτικοί να σκεφτούν τι γεννά τη νέα τρομοκρατία»

Σχετικά με το εάν το εν λόγω χτύπημα εμπνέει μια ανησυχία παραπάνω στον πολιτικό κόσμο, ο κ. Πανούσης υποστήριξε ότι «ο πολιτικός κόσμος πρέπει να ανησυχήσει και κυρίως να μελετήσει σε βάθος την τρομοκρατία που γεννά στις μέρες μας και άλλα πράγματα και αυτό είναι το ανησυχητικό. Το γιατί δημιουργείται μια νέα τρομοκρατία τέτοιου είδους και τι άλλο «φέρνει» μαζί της είναι που πρέπει να σκεφτούν οι πολιτικοί».

Ωστόσο, ο κ. Πανούσης απορρίπτει την όποια διασύνδεση της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου με την τρομοκρατία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η 17 Νοέμβρη και ο Επαναστατικός Αγώνας έδρασαν σε περιόδους ευημερίας.

Μπόση: Η ψαλίδα μεταξύ των επιλογών του  στόχου έχει ανοίξει εδώ και πέντε έτη

Τη συμπόρευση της εγκληματικής βίας με την ακροδεξία και την αντικαθεστωτική βία διαπιστώνει σε δηλώσεις της στο newpost και η κυρία Μπόση.

«Αυτή τη στιγμή, το μόνο που μπορώ είναι να παρακολουθήσω τα γεγονότα αλλά και τους χώρους προέλευσης της βίας. Δύο σκέψεις έχω αυτή τη στιγμή.  Η μία έχει να κάνει με τους χώρους που εκφράζεται η βία. Παρακολουθώντας τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια, η βία προέρχεται από τρεις χώρους.

Στο παρελθόν είχαμε και μια τέταρτη μορφή που τώρα δεν εμφανίζεται Η πρώτη μορφή είναι η λεγόμενη αντικαθεστωτική βία, που κρατάει αποστάσεις ακόμη και από την αριστερή βία. Η δεύτερη είναι η ακροδεξιά βία. Η τρίτη είναι η εγκληματική βία. Αυτή η τρίτη, έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα συνύπαρξης και συλλειτουργίας με τις άλλες δύο μορφές».

Όπως σημειώνει η κυρία Μπόση οι αλλαγές στην τρομοκρατία έγκειται κυρίως στην επιλογή του στόχου. «Μια δεύτερη σκέψη μου είναι ότι η βία κρίνεται βάσει χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που έχει. Ο χρόνος, ο τόπος, ο χώρος αλλά κυρίως η επιλογή στόχου. Ο στόχος είναι πάντα συμβολικός και η βία επιλέγει συμβολικούς στόχους.

Κάποιες αλλαγές που έχουμε επισημάνει είναι ότι στο παρελθόν η επιλογή στόχου ήταν πολύ συγκεκριμένη. Τα τελευταία πέντε χρόνια άνοιξε εξαιρετικά η ψαλίδα μεταξύ των επιλογών στόχου.

Δεν αναγνωρίζεται πια η έννοια του αθώου θύματος κάτι που υπήρχε στο παρελθόν. Επίσης, έχουν ήδη καταθέσει άποψη ότι ακόμη και οι μάρτυρες μιας υπόθεσης βίας μπορεί να γίνουν στόχοι. Αν γίνει ανάληψη ευθύνης θα είμαστε ακόμη πιο συγκεκριμένοι».


σχετικα αρθρα