Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Στο μη παρέκει έχει φτάσει ο παροξυσμός των κρατικών εισπρακτικών μηχανισμών, που υπό το κράτος της μανίας να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία, στήνουν στα τρία μέτρα ακόμη και τους συνεπείς οφειλέτες.

Όπως αποκαλύπτει το newpost.gr, διευθυντής εφορίας διέταξε να κατασχεθούν χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό επιχειρηματία, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ρύθμιση για τμηματική εξόφληση της οφειλής και μάλιστα οι δόσεις ήταν κανονικά πληρωμένες.

Η εντελώς παράλογη και αδικαιολόγητη κατάσχεση, αφορά χονδρέμπορο που δραστηριοποιείται στο χώρο των τροφίμων. Ο 50χρονος, που απασχολεί έντεκα υπαλλήλους, βρέθηκε με μια οφειλή στην εφορία ύψους 45.000 ευρώ, η οποία μαζί με τις προσαυξήσεις, έφτασε τα 57.804 ευρώ.

«Δεν είχε τη δυνατότητα να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό και γι’ αυτό ζήτησε να υπαχθεί σε ρύθμιση. Πράγματι του όρισαν 48 δόσεις με μηνιαίο ποσό 1200 ευρώ. Πλήρωσε εμπρόθεσμα την πρώτη δόση του Σεπτέμβρη και η επόμενη καταβολή, όπως φαίνεται και στην αίτηση, έπρεπε να γίνει τέλος Οκτώβρη», εξηγεί στο newpost.gr ο φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι «στο μεταξύ η εφορία έκανε το θαύμα της! Μόλις βρήκαν λεφτά μέσα στον λογαριασμό τα πήραν όλα».

Ο χονδρέμπορος, με την αγωνία από τη μία να πληρώνει τις δόσεις της εφορίας και από την άλλη να μην μείνουν ακάλυπτες οι τρέχουσες υποχρεώσεις της επιχείρησής του, πήγε το πρωί της 18ης Οκτωβρίου στην τράπεζα και κατέθεσε στον λογαριασμό του 14.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν επιταγές που είχε εκδώσει για άλλες υποχρεώσεις.

«Επόμενη δόση της εφορίας ήταν να πληρωθεί στις 30 του μήνα, η προηγούμενη ήταν πληρωμένη, δεν είχαν κανένα λόγο να προβούν σε κατάσχεση», σχολιάζει ο κ. Παντελής, που εμβρόντητος διαπίστωσε ότι τα χρήματα του πελάτη του έκαναν φτερά από τον λογαριασμό.

«Το θέμα είναι ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στον εκάστοτε επιχειρηματία να πατήσει και πάλι στα πόδια. Ο συγκεκριμένος θα βάλει λουκέτο, έντεκα άνθρωποι θα μείνουν στο δρόμο και στο τέλος η εφορία απλήρωτη θα είναι», καταλήγει ο κ. Παντελής.