Εικοσιπέντε βίντεο έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζοντας της συνθήκες της δολοφονίας και αναζητώντας νέα στοιχειά για την υπόθεση της επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο. Την ίδια ώρα, η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να βρεθεί κοντά στο πορτρέτο του εκτελεστή μέσα από σκίτσο που ετοιμάζεται βάσει των μαρτυριών, οι οποίοι είναι αρκετές δεκάδες αλλά λίγοι θεωρούνται αξιόπιστοι. 

Στο βίντεο, χρονικής διάρκειας 48 δευτερολέπτων, πάντως, που έχει ληφθεί από κάμερα στην ταράτσα των γραφείων της τοπικής οργάνωσης που έθεσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ., φαίνεται στο τρίτο δευτερόλεπτο η άφιξη της μοτοσικλέτας με τους δύο δράστες η οποία παρκάρει σε απόσταση 20 μέτρων από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής προς την δεξιά πλευρά του Νέου Ηρακλείου. 

Από τότε και για 20 δευτερόλεπτα εκτιμάται ότι ο δράστης με το λευκό τζόκει πυροβολεί αδιακρίως και σκοτώνει τα δύο μέλη της Χρυσης Αυγής. Οι κινήσεις του εκτελεστή καλύπτονται από το λευκό στέγαστρο, στην κάτω πλευρά του βίντεο. Στο 31ο δευτερόλπετο εικονίζεται ο οδηγός της μοτοσικλέτας με το μαύρο κράνος να προσεγγίζει τον συνεργό του που ήδη σκοτώνει τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Στο 33ο δευτερόλεπτο εικονίζεται ο δράστης με το λευκό τζόκει να πυροβολεί (στην κάτω αριστερή πλευρά του βίντεο). Υστερα και οι δύο μαζί –στο 40ο δευτερόλεπτο του βίντεο- εικονίζονται να φεύγουν μαζί με κατεύθυνση προς την μοτοσικλέτα τους.

Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, τέσσερα άτομα που φέρεται να κινούνται στην απέναντι πλευρά του δρόμου, στη διάρκεια πριν την επίθεση, δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτή. Ενας μοτοσικλετιστής που εικονίζεται στο τέλος του βίντεο να κάνει αναστροφή στον απέναντι δρόμο και να γυρίζει προς την λεωφόρο Ηρακλείου, φέρεται ότι ήταν αυτός που κατεδίωξε τους δύο δράστες στην προσπάθεια της διαφυγής τους. 

Τα ερωτήματα

1. Ο εκτελεστής φοράει λευκό τζόκει που σημαίνε ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι διακριτά στα θύματα. Γιατί όμως λευκό τζόκει ενώ ο συνεργός φοράει μαύρο κράνος. Προφανώς, ο εκτελεστής δεν θα είχε την ευχέρεια να σημαδέψει τόσο καλά τους στόχους αν φορούσε κράνος. Ωστόσο, το λευκό σε σχέση με το μαύρο είναι χρώμα που μνημονεύεται πιο εύκολα και τραβάει τα βλέμματα.

2. Γιατί ρίσκαρε να εκθέσει το πρόσωπό του; Πιθανόν ο δράστης να μην ήθελε να κινήσει υποψίες καθώς κινούταν πεζός με τον συνεργό του προς το σημείο που στέκονταν τα τέσσερα θύματα και να ήθελε να εμφανιστεί ως απλός διερχόμενος. Πάντως, οι περισσότερες λήψεις των βίντεο που εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. έχουν ληφθεί από ψηλά, που σημαίνει ότι το τζόκει δεν αφήνει κανένα ενδεχόμενο να φανεί το πρόσωπό του.

3. Στο δεύτερο βίντεο από την στιγμή της εκτέλεσης που κάνει το γύρο του διαδικτύου φαίνεται ότι η παρέα των τεσσάρων θυμάτων συζητά αμέριμνη προς τη μεριά της Ηρακλείου. Κάποια στιγμή γυρνούν και οι τέσσερις προς το μέρος του εκτελεστή, τον βλέπουν να έχει προτάξει το στόχο του και στη συνέχεια αυτός πυροβολεί με επαγγελματική αρτιότητα τα θύματα.

Οι πρώτοι δύο πυροβολισμοί πέφτουν εναντίον του τέταρτου που τρέχει αριστερά να γλυτώσει. Ο εκτελεστής στρέφει το όπλο του εναντίον των τριών. Πρώτος δέχεται σφαίρα ο Αλέξανδρος Γέροντας ο οποίος ωστόσο καταφέρνει να τρέξει και να κρυφτεί πιο πίσω.  Ο Γιώργος Φουντούλης και ο Μανώλης Καπελώνης δέχονται τους πυροβολισμούς στο στήθος και στο κεφάλι. 

4. Ποιος διέθεσε τελικά το δεύτερο βίντεο όπου απεικονίζεται καρέ καρέ η στιγμή της δολοφονίας σε γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα; Η ΕΛ.ΑΣ. με ανακοίνωσή της χτες το βράδυ διευκρίνισε ότι δεν έδωσε η Αστυνομία το βίντεο στην ιστοσελίδα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ ο Ηλίας Παναγιώταρος ανέφερε πάντως ότι το βίντεο είναι μάλλον από το κλειστό κύκλωμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Αμφισβήτησε ωστόσο ότι την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., σημειώνοντας ότι βγήκαν στη δημοσιότητα δικογραφίες και καταθέσεις μαρτύρων.