Οι πιο έμπειροι στην αεροπυρόσβεση θεωρούνται πλέον οι πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που έγραψαν στο ενεργητικό τους και φέτος το καλοκαίρι, χιλιάδες ώρες πτήσης παλεύοντας με τις φωτιές και προσπαθώντας να σώσουν δάση και περιουσίες.

Η δουλειά τους δεν είναι απλη. Δεν πάνε πάνω από τη φωτιά και απλά αδειάζουν το νερό καθώς σε αυτή την περίπτωση θα εξατμιστεί πριν φτάσει στο έδαφος, οπότε η πύρινη λαίλαπα θα συνεχίσει απτόητη το καταστροφικό της έργο.

«Βουτάνε» σε χαράδρες ή μπαίνουν μέσα στα πύρινα μέτωπα για να αφήσουν το φορτίο τους ,με ότι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο ότι στο παρελθόν έχουν συμβεί δυστυχήματα και έχουμε θρηνήσει πιλότους πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Να σημειωθεί ότι το πυροσβεστικό αεροσκάφος φεύγει από το μέτωπο της φωτιάς μόνο όταν του τελειώσουν τα καύσιμα ή νυχτώσει. Πολλές είναι οι φορές που για να ανακόψουν την καταστροφή πετούν ακόμα και με δυνατούς ανέμους.

Και βέβαια οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών όχι μόνο δεν ξέρουν τι σημαίνει Σαββατοκύριακο αλλά δεν προλαβαίνουν να βλέπουν ούτε τις οικογένειες τους το καλοκαίρι.

Σήμερα έκλεισε η πυροσβεστική περίοδο και τα στοιχεία που δόθηκαν από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας είναι εντυπωσιακά για τη δράση του ιπτάμενου στόλου που διαθέτει η χώρα μας για αεροπυρόσβεση-επιτήρηση.

Συγκεκριμένα τα CL-215, τα CL-415 και το PZL πραγματοποίησαν 1.353 εξόδους και 2.557 ώρες πτήσης.

Παράλληλα υπήρξε και αεροεπιτήρηση από CL-215, CL-415, PZL και Τ-41 με 94 εξόδους και 181 ώρες πτήσης.

Γ.Κοκ.