Η ανάπτυξη της σχέσης δήμου και Κοινωνίας των Πολιτών, ο επαναπροσδιορισμός της κοινωνικής πολιτικής, η οργανωμένη ανάπτυξη της αλληλεγγύης σε αντίθεση με την παραδοσιακή φιλανθρωπία και η αναζήτηση εξωτερικών πόρων αποτελούν τα κεντρικά σημεία της κοινωνικής πολιτικής που σχεδιάζει η «Πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων», Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων, Βόλου, Ιωαννιτών, και τα οποία αναπτύσσουν οι εν λόγω δήμαρχοι και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής απόψε στο δημαρχείο του Βόλου.

Ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινώτης, στην εισαγωγική ομιλία του, ξεκαθάρισε ότι η «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» δεν στοχεύει σε εμπλοκή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, ούτε αντιπολιτεύεται την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Στόχος, όπως υπογράμμισε, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να επαναπροσδιορίσει τις κατευθύνσεις της κοινωνικής προστασίας, σε αντιπαράθεση με το κοινωνικό κράτος που καταρρέει.

Η πρωτοβουλία των «5» οραματίζεται να αναπτύξει και να διευρύνει την αυτοδιοικητική και την κοινωνική συναντίληψη, χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο την καθημερινή εμπειρία και την εφαρμοσμένη κοινωνική πολιτική στο πεδίο, δηλαδή στις δομές των δήμων και σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών.

Οι δήμοι προσπαθούν, σημείωσε ο κ. Σκοτινιώτης, να αποτρέψουν τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού. Πρόκειται, πρόσθεσε, για «μια σκληρή, καθημερινή μάχη», για «έναν πραγματικό άθλο της τοπικής αυτοδιοίκησης». Κι αυτό, όπως επεσήμανε, σε μια χώρα που δεν διαθέτει όργανο παρακολούθησης των κοινωνικών πολιτικών, και όμως υπάρχει άμεση ανάγκη για ανακατανομή αρμοδιοτήτων και ρόλων ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση.

O «Πρωτοβουλία των 5 δημάρχων» προτείνει όχι μόνο ενδο-τοπικές, αλλά και υπερ-τοπικές συνεργασίες που ελαχιστοποιούν το κόστος και μεγιστοποιούν το όφελος. Εργαλεία για την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι, είναι η συγκρότηση Τοπικών Συμφώνων με Δίκτυα Αλληλεγγύης (Κοινωνία των Πολιτών, ΜΚΟ, Εκκλησία, δίκτυα που έχουν ως αντικείμενο την αντιμετώπιση κινδύνων όπως η ανεργία κ.α.).

Προκειμένου να γίνουν αυτά πραγματικότητα προτείνουν την εσωτερική αναδιοργάνωση των ΟΤΑ, με σύγχρονα μοντέλα διοίκησης και στελέχωση των υπηρεσιών. Κύριο «καύσιμο» στην υλοποίηση των πολιτικών αποτελεί η αλληλεγγύη που σε αντίθεση με την παραδοσιακή φιλανθρωπία, δεν εκφράζει εξουσιαστική σχέση, αλλά κοινωνική υποχρέωση και δικαίωμα μεταξύ ίσων, σημείωσε ο κ. Σκοτινιώτης και ανέφερε ότι, και πέρα από την πρωτοβουλία των πολιτών, ενθαρρύνεται η αναζήτηση περισσότερων εξωτερικών πόρων, αφού οι ΟΤΑ δεν μπορούν πλέον με τις παλαιές μεθόδους να υποστηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας δομών.

Οι τοποθετήσεις των δημάρχων

«Η κρίση, πέρα από τα καθαρά οικονομικά της αποτελέσματα, απονομιμοποιεί την παραδοσιακή πολιτική έτσι όπως εκφράζεται από τα σημερινά κόμματα και επαναφέρει το θέμα της Κοινωνίας Πολιτών ως τρόπου ανανέωσης της δημόσιας ζωής» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης στην παρέμβασή του στην εκδήλωση.

Καθώς, όπως είπε, το κοινωνικό κράτος αμφισβητείται όχι μόνο λόγω έλλειψης χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και πολιτικά, χρειάζονται νέα εργαλεία και νέες δράσεις για την υπεράσπιση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής ευθύνης. «Και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά η κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης μπροστά στις νέες μορφές κοινωνικού αποκλεισμού, όπως εύστοχα το ορίζει ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Η ταξινόμηση και η συνεργασία των δήμων σε πανελλαδικό επίπεδο πρέπει να οργανώνεται με βάση τις ανάγκες τους και όχι τις κομματικές ιδεοληψίες» τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Και πρόσθεσε ότι «οι πέντε δήμαρχοι εκπροσωπούν μεγάλους αστικούς δήμους, με αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Η σημερινή συνάντηση πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να θεσπίσουμε δίκτυο ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στην προσπάθειά μας για την αντιμετώπιση της ανέχειας».

Όπως σημείωσε, είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ των δήμων, ώστε να «στηθούν» κοινωνικές δομές και να εγκαινιασθούν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Και εκτός από τη βοήθεια που χρειάζονται οι άνθρωποι για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες, θα πρέπει «να τους βοηθήσουμε να χτίσουν επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες.

Στην «αρνητική στάση της κεντρικής κυβέρνησης και τις τεράστιες ευθύνες της» αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ιωαννιτών Φίλιππος Φίλιος κατά την ομιλία του, συμπληρώνοντας ότι «με τις ολέθριες πολιτικές και πρακτικές της δημιούργησε τα τραγικά αδιέξοδα και τη βαθύτατη κρίση που διέρχεται η χώρα, με αποτέλεσμα τους εκατοντάδες χιλιάδες νεόπτωχους».

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών επεσήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένας συνολικός σχεδιασμός κοινωνικής προστασίας και ο ρόλος αυτός μοιραία έχει περιέλθει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς την οποία η στάση της κυβέρνησης είναι η ίδια με αυτή προς τους πολίτες και ίσως και χειρότερη».

Ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προσπαθεί «να επιρρίψει ευθύνες στους δήμους για την οικονομική κατάσταση της χώρας και να τους παρουσιάσει ως σχεδόν αποκλειστική πηγή διαφθοράς και αδιαφάνειας».

Και πρόσθεσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι πολίτες πρέπει να συνδιαμορφώσουν μια νέα πρόταση για «μια νέα εποχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου οι αρχές της νομιμότητας, της χρηστής διοίκησης, της υπεράσπισης του κοινωνικού, συλλογικού και δημόσιου συμφέροντος, δεν θα αποτελούν κορώνες για προεκλογικά μπαλκόνια, αλλά γνώμονα της αναγέννησης της αυτοδιοίκησης και της ανάπτυξης της χώρας».