Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επιχειρεί να παρουσιάσει το καθεστώς της κινητικότητας ως ανώδυνη αναδιοργάνωση του δημοσίου και να προτάσσει τις πρώτες επανατοποθετήσεις (ελάχιστων αναλογικά) δημοτικών αστυνομικών σε οικονομικές υπηρεσίες του κράτους, όμως για τους περισσότερους εργαζόμενους, κινητικότητα σημαίνει ένα μόνο πράγμα: όδευση με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία.

Εν τη ρύμη του λόγου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η αναπληρωτής υπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, το είπε ωμά και ξεκάθαρα: «Κάποιοι δεν θα επανατοποθετηθούν και θα πάνε στο σπίτι τους».

Το πόσοι βέβαια θα είναι αυτοί οι «κάποιοι» και πόσο η «κινητικότητα – εισιτήριο για το σπίτι» επηρεάζει τις ζωές τους, μόνο οι ίδιοι το ξέρουν, που αγωνιούν μέρα με τη μέρα να ξεφύγουν από την τροχιά που τους στέλνει καρφί στην ανεργία.

Μεταξύ αυτών και οι σχολικοί φύλακες, που διανύουν τον 4ο μήνα της ένταξής τους στο μέτρο και μετρούν ακόμη τέσσερις, μέχρι να αποδειχθούν πραγματικοί οι φόβοι τους ότι θα βρεθούν με τις οικογένειές τους στο δρόμο.

«Το υπουργείο διατυμπανίζει ότι είμαστε χαμηλών προσόντων και δεν θα βρεθεί νέα θέση για εμάς. Πώς όμως θα βρούμε εμείς δουλειά, όταν στον ιδιωτικό τομέα γίνεται σφαγή με την ανεργία και οι περισσότεροι είμαστε πάνω από 50; Πώς να βρεις δουλειά σε αυτή την ηλικία, όταν δεν βρίσκει ούτε ο 25χρονος;», επισημαίνει στο newpost.gr ο μέχρι πρότινος απασχολούμενος στο θεσμό του Σχολικού Φύλακα, Μανώλης Χατζάκης.

Για τους 2.200 σχολικούς φύλακες, στην πλειονότητά τους γονείς ανηλίκων, με δάνεια και ασφυκτικές υποχρεώσεις, με ηλικιωμένους γονείς και 2-3 άνεργα άτομα στην οικογένεια, όπως περιγράφουν οι ίδιοι, ο αγώνας να σώσουν τις ζωές τους, δείχνει στο δρόμο και στη δικαιοσύνη.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Θα είμαστε συνέχεια στους δρόμους να βροντοφωνάζουμε την αδικία και μέσω της δικαστικής οδού, θα προσπαθήσουμε να δικαιωθούμε. Ήδη κάποιοι συνάδελφοι έχουν δικαιωθεί και έχουν επιστρέψει με προσωρινές διαταγές μέχρι να οριστεί δικάσιμος», συμπληρώνει ο κ. Χατζάκης.

Μετράνε και τους… περαστικούς για να βγουν τα νούμερα

Η αγωνία του υπουργείου να συμπληρωθούν οι αριθμοί των μνημονιακών δεσμεύσεων είναι έκδηλη, εν όψει της αυριανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα προτάξει το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά υλοποίησε την συμφωνία για ένταξη στο πρόγραμμα κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε μόλις ένα 4μηνο, ποντάροντας ότι θα κερδίσει την επιείκεια των τροϊκανών για το θέμα των απολύσεων.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει να προσμετρηθούν στον απαιτούμενο αριθμό των 4.000 απολύσεων για το 2013, οι δημόσιοι υπάλληλοι που παραμένουν στην εργασία τους με προσωρινή διαταγή και επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα απολυθούν από την ΕΛΒΟ και τα Αμυντικά Συστήματα, εφόσον αποφασιστεί η αναδιάρθρωση.