Για απόλυτη χαρτογράφηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων του Ενιαίου Συστήματος Έλεγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για το μήνα Νοέμβριο. 

Σε δηλώσεις του ο κ.Βρούτσης υποστήριξε ότι το οργανωτικό νοικοκύρεμα συνεχίζεται και μέσα από τους εκτεταμένους ελέγχους και τις διασταυρώσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία, τονίζοντας ότι ο αριθμός των συντάξεων χωρίς ένδειξη κατηγορίας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί. 

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις δράσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, υπενθυμίζοντας ότι θεσπίζεται ο ηλεκτρονικός υποχρεωτικός μηνιαίος διασταυρωτικός έλεγχο μέσω της ΑΠΔ μεταξύ των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών και ότι από 1ης Δεκεμβρίου 2013 εντάσσονται στο σύστημα υποβολής της μηνιαίας ΑΠΔ και οι εισφορές που αντιστοιχούν στο σύνολο των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης και των Ταμείων Πρόνοιας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Νοέμβριο ανέρχεται σε 2.297.302.338,20 ευρώ, ενώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις ανέρχεται στα 927, 80 ευρώ

Ο αριθμός των συνταξιούχων τον Νοέμβριο ανέρχεται σε 2.687.227 άτομα και ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων σε 4.431.864 εκ των οποίων οι 9.414 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.